Društvo FM Supermarket

Iskustva: Letovanje Požarevljana u Bosni

Za građane Srbije zatvorena je većina granica ili je potreban četrnestodnevni karantin za boravak, usled pandemije izazvane korona virusom. Jedna od osamnaest zemalja koja nije zatvorila granice za naše građane je Bosna i Hercegovina.

Po prvi put upravo ova zemlja i njena morska obala od 22km postaju hit destinacija za letovanje.

Aleksandra i Siniša Vidić (privatna arhiva)

S obzirom na zatvorene granice ka Grčkoj i Bugarskoj bračni par Vidić iz Požarevca se odlučio na letovanje upravo u Neumu najvećem primorskom gradu u Bosni i Hercegovini.

„Put do bosanskog primorja traje oko 12h, s obzirom da ima dosta znamenitosti koje možete posetiti u putu do mora. Ukoliko se odlučite za direktan, put do mora može trajati i par sati kraće“ kaže za FM popodne radija Boom 93 Aleksandra Vidić.

„Putevi u Bosni su poprilično sličnim našim. U predelu Tare put je malo lošiji, ali i na 30km od Neuma što može malo produžiti putovanje“ kaže Siniša Vidić i dodaje da je cena nafte u Bosni oko 100 dinara a gasa 53 dinara.

Aleksandra i Siniša Vidić (privatna arhiva)

„Cene smeštaja su oko 45 evra po osobi za smeštaj u hotelu u kome smo mi smešteni, a koji je otvoren prošle godine, dok cene aprtmana su oko 20 evra po noćenju što je malo skuplje u odnosu na recimo Grčku ili Crnu Goru. Preporuka je da se smeštaj unapred rezerviše, s obzirom da je velika potražnja“ kaže Aleksandra.

Neum (privatna arhiva)

U zemlji koja je, pored Egipta, trenutno aktuelna destinacija za letovanje naših sugrađana, cene u restorinima i kafićima su slične kao i u Srbiji, kaže bračni par Vidić.

„Kafa je oko 2.5 konvertabilnih maraka, odnosno malo više od 100 dinara. 10 ćevapa sa pomfritom i sokom je oko 600 dinara“ izjavio je za FM popodne Siniša i dodaje da sve radnje primaju i evre i konvertabilne marke, dok srpske dinare možete da koristite do planine Romanije.

Neum (privatna arhiva)

Svaki hotel ima svoju plažu koja je besplatna za korišćenje, ali ako se odlučite da dan provedete na nekoj drugoj lokaciji ležaljka košta 8 konvertabilnih maraka pričaju Vidići.

„Cene voća i hrane u prodavnicama i megamarketima su na nivou cena u Srbiji“ kaže Aleksanda i dodaje da su od lokalnog stanovništva saznali da cene nisu menjane u odnosu na prošlu godinu iako imaju više posla i turista iz Srbije ove sezone.

Na kraju, sagovornici FM popodneva radija Boom 93, Požarevljani Aleksandra i Siniša Vidić, kažu da bi radije ipak odabrali Grčku da granice nisu zatvorene i da je more u Neumu malo hladnije i puno ježeva ali da su plaže uređene i čiste.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend