Društvo

Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu poslednjeg dana marta

Foto: EnvatoElements/ilustracija
Akontacije obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima, na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, donetih od strane Agencije za restituciju, biće isplaćene u četvrtak 31. marta, objavilo je Ministarstvo finansija. Ministarstvo poziva sve koji nisu dostavili potrebnu dokumentaicju, to učine u najkraćem roku.

Iznos akontacije je 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovima bivših vlasnika, a isplata će biti izvršena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Ministarstvo finansija naglašava da je, bez obzira da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih dostaviti određenu dokumentaciju.primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, potrebno

Do sada je oko tri hiljade osoba koja treba da dobiju akontaciju dostavilo potrebnu dokumentaciju, što je 65,5 odsto.

Odlukom Vlade Srbije, koeficijent za utvrđivanje iznosa obeštećanja iznosi 0,15 što znači da će vlasnici imovine koja im nije mogla biti vraćena u naturi dobiti 0,15 odsto tržišne vrednosti imovine, na osnovu procena Poreske uprave Srbije, pisala je ranije Nova ekonomija.

Procene su da će obeštećenje trajati tri, četiri godine posle donošenja pravosnažnih rešenja.

„Pretpostavljamo da će biti veliki broj žalbi i tužbi i treba sačekati reagovanja nadležnih organa, moramo da sačekamo i eventualno predloge za ponavljanje postupka, rekao je prošle godine direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Na pitanje kakva će biti dinamika isplate ljudima koji traže da im se vrati ogromna imovina koja je procenjana na nekoliko miliona evra, on je naveo da će najveći broj njih dobiti obeštećenje na 12 godina plus kamata od dva odsto.

Maksimalno obeštećenje po podnosiocu zahteva ne može preći 500.000 evra, dok ukupno isplaćeno obeštećenje ne može biti veće od dve milijarde evre, istakao je on.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend