Društvo

Ispovest srpskog mlekara Predraga: Zatvaramo farmu i sinove šaljemo što dalje

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

„Krava je Srbiju održala u životu, othranila u ratovima, a država je rešila da uništi mlekare. Svi mi smo mladi ljudi koji su ostali da se bave ovom proizvodnjom, ali zbog nemara nadležnih će nas oterati sa sela. Imam malu farmu krava, a mleko predajem „Milkopu“ po ceni od 45 dinara po litru, a trebalo bi da bude od 100 do 120 dinara, kaže za Nova.rs Predrag Veljković iz sela Pekčanica.

Prema njegovim rečima, on sve u domaćinstvu radi sam, jer ima maloletno dete i majku koja ima problem sa kukom, a supruga mu je, nažalost preminula.

“Predajem oko sto litara dnevno, treći kvartal se završava, a još nisu isplaćene premije ni za drugi. Naravno, subvencije za grla nam još nisu isplaćene koje iznose 25 hiljada dinara, ali to zavisi od matične sluzbe”, objašnjava naš sagovornik. Međutim, kako ističe, od tog iznosa se njima oduzima i do 5000 RSD tako da farmerima ostane oko dvadesetak hiljada.

“Kada bismo izračunali sve što platimo u programu mera, realan iznos koji dobijamo je oko 15.000 po jednoj muznoj kravi”, objašnjava sagovornik portala Nova.rs.

On napominje da ih država vara i kada su premije za mleko u pitanju, jer u jednom kvartalu imaju po 15 dinara, a potom se pojave mala udruženja koja imaju svoje zahteve, pa izađe premijerka Ana Brnabić i kaže da je za drugi kvartal toliko, a za treći i četvrti ostaje 10, što je, prema njegovoj oceni nedopustivo.

“E, mi sada ponovo treba da se borimo za tih petnaest dinara, ali to nije 15, već sada treba da bude do 30”, naglašava on podsetivši da je suša pogodila celu Srbiju , a svi inputi za mlekarsku proizvodnju su poskupeli.

“Stočne hrane i radne snage nema, a mlekare su napravile kartel. Ne mogu samo imena da pominjem jer ne želim da se vučem po sudu. Postoje male mlekare koje nude veću i realniju cenu, jer imaju svoje farme pa cene muku za proizvodnju jednog litra, ali čim oni to učine, velike mlekare kreću pretnje vlasnicima i moraju da odustanu”, kaže Veljković.

On navodi da koncentrat koji koristi za ishranu krava sa 18% proteina staje 60 dinara, a cena litra mleka nije toliko.

“Naš veterinar je radio kalkulaciju, još u martu mesecu i to po parametrima Ministarstva poljoprivrede. Tada je trebalo da bude preko 65 dinara litar mleka, a danas bi trebalo da bude preko 90”, objašnjava on.

Veljković kaže da proizvodi kabastu hranu sam, ali oni koji moraju da je kupe su u velikom problemu. Teškoća je, ponavlja, da i njegove kolege koje gaje kukuruz, zbog suše neće moći da naprave dovoljne količine.

“Diskutabilno je i kakve koncentrate kupujemo, a moramo da ga imamo. To je roba bez kontrole, navodno bez GMO, a sigurno je iz uvoza drugačije, ko zna šta je u tome”, smatra Veljković.

Borba sa državom za tri dinara za proizvođače mleka (po jednom litru) je katastrofalna, a kupcima u prodavnici rast od 10 smatraju normalnim, ogorčeno priča Predrag.

“Propast sela je odavno počela, moj komšija koji je veći farmer od mene kaže da će dva sina da pošalje što dalje odavde, a on će da uzme brusilicu i sve vezove poseče da nikada nikome ne padne na pamet da gaju stoku”, navodi naš sagovornik.

Krava je bila simbol Srbije, u ratovima smo opstali zahvaljujući njoj i mleku, ona je očuvala selo, ali je strašno šta su uradili, naglasio je Veljković.

“Velike mlekare ucenjuju ljude sa Pešterske visoravni, male proizvođače koji imaju najkvalitetniji proizvod, a sada im ne prelazi 30 dinara za litar u otkupu. Te krave se napasaju na velikoj nadmorskoj visini, daju vrhunsko mleko, koje treba da bude najmanje 100 RSD. Realna cena, po trenutnim parametrima trebalo bi da bude od 100 do 120 dinara po litru, ali za sedam dana neće biti tako”, zaključuje Veljković za Nova.rs. ističući da što je veći broj grla još su gore teškoće. Inače on je podržao protest prosipanja mleka u Beogradu, ali nije učestvovao jer je bio veliki hrišćanski praznik.