Društvo

Istorijska misija: NASA uspela da pogodi asteroid

FOTO:Ilustracija/Pixabay

FOTO:Ilustracija/Pixabay

NASA je kasno sinoć uspešno pogodila asteroid letelicom DART. Bila je to istorijska misija jer se radilo o „prvom planetarnom testu za odbranu“ Zemlje od potencijalnog udara, tako da asteroid skrene s njegove putanje.

Poslednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letelici, a poslednja slika snimljena dve sekunde pre udara.

Sudar Darta sa Dimorfosom je skoro sigurno promenio kurs asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike o očuvanju energije i impulsa. Ukoliko se Dimorfosova orbita oko većeg asteroida Didimosa ne promeni, onda će Njutnovi zakoni biti oboreni.

Prvi put u istoriji poslali smo svemirsku letelicu i sudarili je sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje, poručili su iz NASA.

„Čovečanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno“, rekla je jedna od čelnica Nase, Lori Glejz.

Cilj misije je da zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om – što je naziv za neki objekat u blizini Zemlje – asteroid ili kometu – koja bi mogla da se približi orbiti.

NASA je 2016. godine osnovala Kancelariju za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje pretnje NEO velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli da oštetei Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutno ne znaju da li Zemlji preti neki NEO, ali asteroid je pre nekih 66 miliona godina ostavio ogroman krater na meksičkom poluostrvu Jukatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaurusa.

Svemirska letelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u novembru 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dimorfosov prečnik je oko 160 metara i on je poput meseca koji kruži oko većeg asteroida Didimos.