Društvo

Istraživanje: Dve trećine žena smatra da je rad od kuće težak

Pixabay/Ilustracija
Misija OEBS-a u Srbiji i udruženje gradjanki FemPlatz predstavili su danas rezultate i preporuke istraživanja o položaju žena u sindikatima u Srbiji, koje je pokazalo da 42,8 odsto ispitanica misli da je pandemija kovida-19 narušila radna prava žena, dok 60,4 odsto navodi da im je bilo teško da rade od kuće i istovremeno brinu o deci i porodici.

Na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu, rečeno je da je u istraživanju učestvovalo 245 članica i bivših članica sindikata, a u fokusu su bila četiri najveća sindikata u Srbiji – Nezavisnost, Sloga, Savez samostalnih sindikata Srbije i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Rezultati istraživanja pokazuju da postoje razlike u životnom standardu izmedju muškaraca ižena u Srbiji, 56,3 odsto ispitanica smatra sa su žene izložene mobingu ili diskriminaciji na radnom mestu i to vide kao najčešći problem zaposlenih žena.

Gotovo polovina ispitanica se pridružila sindikatu, zato što sindikat treba da štiti radna prava zaposlenih, dok 18,4 odsto ispitanica nije sigurno da se to dešava u praksi, a 10,2 odsto njih misli da se prava radnika uopšte ne štite.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj ispitanica nisu članice ženske sekcije sindikata – njih 80,8 odsto, od čega 26,1 odsto navodi da ne postoji ženska sekcija u njihovom sindikatu.

Više od pola ispitanica, 58,4 odsto, smatra da su radna prava žena adekvatno zastupljena u njihovim sindikatima.

Jedna od ključnih preporuka jeste da je potrebno finansiranje i posvećenost temama rodne ravnopravnosti i unapredjivanja položaja žena u sindikatima.

Učesnice istraživanja navode da bi sindikati trebalo više da se bave organizovanjem obuka za članove i članice sindikata, podsticanjem većeg aktivizma žena u sindikatima, izjednačavanje položaja žena i muškaraca u zakonima, podzakonskim aktima, kolektivnim ugovorima i opštim aktima poslodavca, kao i izmenama zakona koje bidoprinele poboljšanju položaja zaposlenih žena kao i pitanjima zdravstvene zaštita i zaštite na radu.

Zamenica Šefa Misije OEBS-a Sara Groen kazala je da ravnopravnost muškarca i žena na radnom mestu važna tema i da postoje nesrazmere.

„Vidimo tu nesrazmeru u pogledu tretmana i u načinu na koji se zapošljavaju, u kojoj meri su zastupljeni ugovori o radu na odredjeno vreme“, rekla je i istakla da su žene u većoj meri nego muškarci angažovane na rad na odredjeno vreme.

Groen je rekla da je Misija OEBS-a u Srbiji 2020. godine počela da podržava sindikate, da ih obučava, da saradjuje kako bi uticali na smanjenje diskriminacije.

Ona je ocenila da je potrebno više žena „liderki“ u sindikalnim pokretima.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević kazala je u uvodnom delu konferencije da je biti žena „lepo“ i da je da je to „privilegija“.

Prema njenim rečima, žene su uspešnije u oblasti obrazovanja, završavaju studije u kraćem roku i sa višim ocenama, ali da ne zna kako nakon završenog obrazovanja dolazi do deskriminacije.

Kisić Tepavčević je pozvala sve žene u sindikatima na solidarnost, navodeći da svaka žena treba da stane uz svoje koleginice.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da se mnogo toga menjalo na tržištu rada i pre pandemije kovida-19, ali da je „kovid mnoge stvari rasvetlio iz različitih uglova“.

Ona je kazala da smatra da je stav žena po pitanju sindikalnih pokreta sličan kao stav mladih – smatraju da nisu informisani i ne vide od toga korist.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend