Društvo

Istraživanje: Polovina građana smatra da je SAD neprijatelj Srbije

Foto: Pixaby/ilustracija

Foto: Pixaby/ilustracija

Polovina građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj Srbije, 17 odsto da su prijatelj, a 33 odsto ne zna da odgovori, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove.

U istraživanju koje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika, na skali od 1 do 5, odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2,52, a više ocene daju žene, građani mlađi od 30 godina, sa barem srednjom završenom školom i ispitanici iz gradskih naselja.

Skoro četvrtina građana veruje da će, u budućnosti, odnosi Srbije i SAD biti bolji i taj stav u većoj meri zastupaju muškarci i ispitanici iz vangradskih naselja, 24 odsto ne zna da proceni, dok 52 odsto građana misli da neće doći do poboljšanja odnosa.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, 17 odsto navodi da je to rešenje pitanja Kosova, 15 odsto misli da je to vraćanje Kosova, 15 odsto izvinjenje NATO i ratna odšteta, 12 odsto ulazak Srbije u EU i 10 odsto promena predsednika SAD.

Da bi poseta Džozefa Bajdena poboljšala odnose Srbije i Amerike misli 20 odsto građana, 63 smatra suprotno, dok je 16 odsto neodlučnih.

Stav da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom deli 56 odsto ispitanika, Rusiju navodi 32 odsto, prednost odnosima sa Amerikom daje svega šest odsto, četiri odsto dalo je odgovor „ni sa jednom“, dok tri odsto nema stav po tom pitanju.

Prema mišljenju građana, političar koji u Srbiji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD je Aleksandar Vučić, koga navodi 40 odsto, dok 41 odsto ne zna da odgovori na to pitanje.

O odnosima Srbije i Amerike najveći broj građana informiše se preko televizije – 32 odsto, 28 odsto navodi internet portale, 17 odsto društvene mreže, a ostali odgovori su zabeleženi u manje od 10 odsto slučajeva.