Društvo

Istraživanje u Srbiji: Skoro 80% zdravstvenih radnika emocionalno iscrpljeno zbog pandemije

FOTO: Pixabay ilustracija
Većina zdravstvenih radnika u Srbiji zarazila se koronom u prve dve godine pandemije, a gotovo polovina je zbog kovida izgubila kolegu sa posla.

Svakodnevno suočavanje sa smrću i bespomoćnošću i u konstantnom strahu da virus ne prenesu porodici i roditeljima doveli su do emotivnog izgaranja lekara i medicinskih sestara, pa ne treba da čudi što skoro polovina pokazuje umerene ili visoke nivoe depresivnosti i što je 60 odsto njih sa umerenim ili visokim nivoom stresa i anksioznosti, piše Politika.

Istraživanje dr Tamare Džamonje Ignjatović, predsednice Društva psihologa Srbije i profesorke na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koje je rađeno u oktobru prošle godine, neposredno pred talas delta soja, takođe je pokazalo da je skoro 80 odsto zdravstvenih radnika emocionalno iscrpljeno, a da takozvani zamor saosećanja prema pacijentima oseća oko 60 procenata.

„S obzirom na to da su se medicinski radnici nalazili na prvoj liniji fronta borbe protiv korone, a većina se i sama zarazila virusom, izgubila kolegu ili člana porodice i svakodnevno suočavala sa smrću i bespomoćnošću, ne treba da čudi što je veliki broj njih emotivno sagoreo. Neki lekari nisu bili pripremljeni za rad sa vitalno ugroženim pacijentima i to je stvaralo užasan pritisak u bolnicama gde je organizacija rada bila loša i gde je pacijenata bilo mnogo, jer su morali da odluče koga da priključe na respirator. Mnogi zdravstveni radnici imali su utisak i da se struka povlači pred politikom, nisu dobijali pravovremene informacije, žalili su se na česte promene organizacije rada i izveštavali o nedovoljnom broju zaposlenih, neravnomernoj raspodeli posla i izostanku psihološke podrške“, objašnjava za Politiku Tamara Džamonja Ignjatović.

Ispitujući profesionalna iskustva zaposlenih u zdravstvu tokom pandemije, došlo se do zaključka da skoro dve trećine zdravstvenih radnika izveštava o nedovoljnom broju zaposlenih, 66 odsto ističe kako je došlo do neravnomerne raspodele posla na sve zaposlene, a sličan procenat smatra da je bilo nedovoljno psihološke podrške zaposlenima, prenosi Politika.

Više od polovine naglašava da instrukcije Ministarstva zdravlja nisu bile pravovremene, a skoro dve trećine lekara i medicinskih sestara nije bilo zadovoljno načinom na koji je resorno ministarstvo upravljalo kriznom situacijom. Slični odgovori dobijali su se i na pitanje u kojoj meri su imali poverenje u rad Kriznog štaba.

„Skoro 90 odsto odlazilo je na posao i vraćalo se sa strahom da nije kliconoša. Na pitanje kako su se nosili sa izazovima novonastale situacije, najveći broj odgovorio je ‘pomoću štapa i kanapa'“, zaključuje sagovornica Politike.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend