Društvo

Ivković: Krupajsko vrelo najposećenije

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Krupajsko vrelo tokom perioda pandemije koronavirusa vikendima posećivalo je između 2.500 I 3.000 ljudi, što je ogroman porast broja turista, od kada se uopšte zna za ovu turističku destinaciju u našoj opštini, navodi Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica.

On dodaje da je uz Krupajsko, veliki broj turista obilazio i Žagubičko vrelo i da su turisti odlazili sa predivnim utiscima.

Pored svih turista koji su u prethodnom period posetili turistička mesta na teritoriji opštine Žagubica, Ivković navodi da on lično I dalje nije zadovoljan dovoljno razvijenim turističkim potencijalom opštine, pre svega jer se ne ulaže dovoljno novca kako bi se turistički potencijali poboljšali.

“Da bismo podigli turizam, da bismo podigli turiste i pomogli nekom privatniku da izgradi svoje kapacitete na bilo koji način, mi se trudimo koliko je u našoj moći, apliciramo svuda gde je moguće i ministarstvo turizmanam pomaže. Međutim, mi nemamo novca za neke osnovne potrebe naših građana da bismo mogli trenutnno mogli velika sredstva da uložimo u turizam što nam je preko potrebno. U našoj strategiji razvoja od 2021. do 2031.godini u prvi plan smo istakli turizam i razvoj turističkih kapaciteta jer zaista imamo šta da pokažemo I da je priroda koju imamo je interesantna za ljude iz drugih krajeva naše zemlje”, naveo je Ivković.

Dolasku turista u ovaj kraj Braničevskog okruga doprinela je i rekonstrukcija saobraćajnice od Požarevca do Žagubice 2016. godine.

Kako je opština daleko od važnijih saobraćajnica, a samim tim I potencijal za razvoj industrije je manji, orijentisali su se na razvoj onog čime ovaj kraj obiluje, a to su prelepa priroda i turistički potencijali.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

“Svi kažu da sada kada je dobar put, da moramo da poradimo na turističkim potencijalima i ponudi.Zamislili smo, a na tome ćemo u narednom period I raditi da turističke kapacitete i prirodne lepote kojih u našem kraju ne manjka, povežemo sa proizvodnjom naših građana”.

Ivković naglašava da ovaj kraj zaista ima šta da ponudi turistima, ali I svim ljudima bez obzira u kom kraju Srbije žive.

“Ljudi u ovom kraju okruga bave se pre svega proizvodnjom sira, razvijena je pčelarska zadruga. Tu je i homoljsko jagnje koje hoćemo da brendiramo i zaštitimo poreklo. Postoje brojna udruženja žena koje proizvode izvandredne sireve slatko koje one prodaju štandovima, na Kripanjskom vrelu, Gornjaka. Kada sve to uvežemo u celinu, to će dosta doprineti da ceo kraj živne, jer vikendom ogroman broj ljudi prolazi kroz našu teritoriju”.

Određeni broj seoskih domaćinstava je preuredio svoje kapacitete, ali je i to nedovoljno.

“Videli su ljudi šta imamo i vraćaju se, turistička domaćinstva su puna gotovo svaki viken, ali je sve to malo u odnosu na potrebe turista, kako bi se video razvoj i napredak naše opštine. Sada je na nama da poradimo da povećanju kapaciteta, kako bi nam se ljudi svake godine i u što većem broju vraćali”, zaključio je Ivković.