Društvo

Izabran izvođač radova za Slobodnu zonu u Požarevcu

Pozarevac ulaz u grad
Foto/TS. Požarevac ulaz u grad
Grad Požarevac dodelio je poslove grupi ponuđača  Branko Moravac i Mlan Vučković Moravac šljunkare iz Požarevca za pripremu parking prostora do nivoa sa ograđivanjem za potrebe carinske zone u Slobodnoj zoni Smederevo-Požarevac na potezu nekadašnje Šećerane.

U javnoj nabavci su učestvovala dva samostalna i dve grupe ponuđača, a kako se navodi u tehničkoj specifikaciji ponuđač mora da odradi geodetske, pripremne, zemljane radove. Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je oko  9,8 miliona  dinara bez PDV-a, a ugovor je potpisan na 6,9  miliona dinara sa grupom ponuđača  koja je ponudila najnižu cenu, skoro 3 miliona manje od procenjene vrednosti.

Garantni rok za izvedene radove je dve godine, rok za ugrađeni material i opremu godinu dana, a za izvođenje radova 46 radnih dana.

Podsetimo, Skupština grada Požarevca je tokom 2021. godine donela odluku da se Slobodna zona Smederevo proširi i na Požarevac. Takva odluka je doneta nakon inicijative kompanije PKC Wiring Systems d.o.o koja ima svoje proizvodne pogone u Smederevu. Ova kompanija kupila je zemljšte i zakup hale u industrijskoj zoni koja se nalazi na prostoru nekadašnje šećerane.

Osnovni uslov i zahtev za realizaciju njihovog projekta bio je da ova kompanija posluje u slobodnoj zoni. Kompanija PKC je kupila je 6 parcela i iznajmila halu.

Inače, slobodne zone su fizički ograđene i označene delovi teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljene, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

U Srbiji je trenutno aktivno 15 slobodnih zona. Aktivne slobodne zone u 2019. godini su ostvarile promet od oko 5 milijardi evra. U slobodnim zonama Srbije posluje preko 200 multinacionalnih kompanija sa više od 37.000 zaposlenih, dok obim investicionih ulaganja u zonama u 2019. godini iznosi tri milijare evra. Izvoz robe iz slobodnih zona se iz godine u godinu povećava i čini preko 13% ukupnog izvoza Srbije.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjeno proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Uvoz i izvoz robe u zonu je neograničen. Roba koja se iz zone uveze na domaće tržište podleže režimu uvoza strane robe. Poslodavcima unutar slobodne zone omogućen je zakup poslovnih prostorija, radionica, skladišta pod povoljnim uslovima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend