Društvo

Izgradnja vetroparka i u Zabeli?

Pixabay/ilustracija
Ministarstvo finasija je predstavilo nacrt Programa ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine. Pored strukturnih ekonomskih reformi program se pozabavio zelenom tranzicijom i izgradnjom solarnih elektrana i vetroparkova.

Prema programu državni projekti izgradnje vetroparkova planirani su i okolini Požarevca.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiPored vetroparka Kostolac snage 66 MW u programu su pomenute nove lokacije za realizaciju programa izgradnje državnih vetroparkova. Kako se navodi te lokacije su naselje Zabela, kao i na potes Kovin – Dubovac.

Počeli pripremni radovi na izgradnji vetroparka u Kostolcu

Elektroprivreda Srbije počela je pripremne radove na izgradnji vetroparka Kostolac koji je biti snage od 66 MW.

Kako je navedeno, EPS je otpočeo realizaciju projekta izgradnje vetroelektrane na lokalitetu Kostolačkog ugljenog basena, tačnije na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac.

Projekat gradnje finansira se iz sredstava kredita nemačke razvojne banke KfW sa kojom je, kao i iz sopstvenih sredstava EPS-a. Podsetimo, ugovor sa KfW vredan 80 mil EUR potpisan je u novembru 2017, a EPS se obevazeo da će uložiti još 15 mil EUR u gradnju svog prvog vetroparka.

Država planira solarne elektrane na deponiji termoelektrana

Ministarstvo finasija je u okviru svog Programa ekonomskih reformi predvidela i izgradnju solarninih elektrana.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Državni projekti solarnih elektrana realizovali bi se na državnom zemljištu gde dominira više od 200.000 hektara uparloženog poljoprivrednog zemljišta na kome je moguća gradnja oko 2.000 MW solarnih elektrana

Takođe, na zemljištu koje pripada JP EPS (deponije termoelektrana) moguća je izgradnja oko 300 MW solarnih elektrana ukupne vrednosti oko 200 miliona evra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend