Društvo

Izložba „Despot, veliki mali čovek“ otvorena u Rabrovu

Foto: Jana Jacić
U subotu, 12. februara, u Centru za kulturu u Rabrovu otvorena je izložba „Despot, veliki mali čovek“ i trajaće do kraja februara.

Više od 100 umetnika, prijatelja i poznanika Dragana Despota Đorđevića napravilo je za njega jedinstven gest podrške stvarajući njegove portrete koji čine izložbu „Despot, veliki mali čovek“. Neki od njih su Bojan Veljković, Miloš Đuran, Neda Arizanović, Jelena Vićentić, Vuk Ćuk, Kristina Pirković i drugi.

Foto: Jana Jacić

Dragan Despot Đorđević radi u kulturi više od 20 godina. Organizacijom u kulturi bavi se od 1999. godine kao entuzijasta. Jedan je od osnivača i dugogodišnji selektor pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ koje se dve decenije održavaju u Rabrovu. Objavio je šest zbirki pesama. Član je Udruženja književnika Srbije. Živi u Rabrovu.

Crteži, slike, skulpture i druga umetnička dela koja nose njegov lik čine jedinstvenu izložbenu postavku „Despot, veliki mali čovek“. Projekat je nastao krajem 2020. godine, a sada ima svoju postavku u Rabrovu gde Despot živi.

Izložba „Despot, veliki mali čovek“ nastala je s ciljem da mu se pruži podrška u teškom životnom periodu kroz koji je prolazio. Ta podrška, pre svega prijatelja, a zatim i umetnika, dala mu je snagu i volju da se bori i izađe kao pobednik iz bitke koja se teško dobija. Ideja je potekla, a u velikoj meri i realizovana, od njegovog najboljeg prijatelja Bojana Veljkovića, primenjenog umetnika.

Foto: Dragan Đorđević

Govoreći za Boom 93, Veljković je rekao: „Projekat „Despot veliki mali čovek“ rezultat je udruženih, koliko umetničkih, toliko i ljudskih snaga, nastao van svake pretencioznosti i ostvaren zahvaljujući važnom osećaju, koji je, kako se čini, u svetu danas nedovoljno naglašen. Reč je o čovekovom poštovanju za drugo biće i za sve ono plemenito što to biće ume i pruža svetu, premda ne mora. Iako se tematski i motivski radovi usredsređuju na pojavu i lik jednog čoveka, oni u fokus pažnje postavljaju čoveka uopšte. A da ova izložba živo i sugestivno razgovara sa svakim čovekom, dokazuje utisak jednog posetioca koji je konstatovao da su ga radovi podsetili na stih Brane Petrovića o tome da kad gori čovek, ceo svet se greje, a da kad izgori, tad pepeo sve je. Zato je važno imati i sačuvati ljude kakav je Despot.“

Foto: Jana Jacić

Jedan od umetnika čiji mozaik je deo ove postavke, Miloš Đuran, za Boom 93 govorio je o tome šta za njega predstavlja saradnja sa Draganom Đorđevićem: „Despot za mene znači početak moje umetničke karijere. Još kao studente Akademije, on nas je uključio u projekat „Kučevo putem murala“ kada smo oslikavali zgrade u užem centru naselja. Despota shvatam kao bazu klase kojoj pripadamo moj kolega Bojan Veljković i ja.“

Ideja da se da podrška „malom“ čoveku prerasla je u misiju podrške svim ljudima čiji rad nije dovoljno vidljiv i za koji ne postoje javna priznanja. Đorđevićeva želja je da se ceo fond od preko stotinu dela uvrsti u njegov legat.

Foto: Jana Jacić

Organizator izložbe je Kulturni epicentar iz Rabrova. Izložbu je otvorila Jovana Radenković, doktorantkinja klasične filologije, a bio je upriličen i muzički program koji su izveli Danijela Predić na harmonici i Danilo Milojković na gitari.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Jana Jacić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend