Društvo

Izložba „Kultura sećanja“ u Galeriji savremene umetnosti

Foto: Galerija savremene umetnosti
U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja u Кraljevu i Istorijskog arhiva Кraljevo pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Кraljeva u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba pod nazivom „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava“.

Izložba istorijskih artefakta sadrži spiskove 2000 žitelja Кraljeva i okolnih mesta koji su stradali u masovnom streljanju talaca u periodu od 15. do 20. oktobra 1941. godine. Izložbu čini i spisak žrtava stradalih u Кraljevu oktobra 1941. godine poreklom iz Požarevca, Velikog Gradišta i Кučeva.

Pored istorijskih artefakata koji se mogu videti na izložbi (fotografije, pisma, razni lični predmeti), značajan deo postavke predstavljaju slike, crteži i grafike na temu antifašizma i jugoslovenstva najznačajnijih autora sa prostora bivše države.

Autori izložbe su Silvija Кrejaković, muzejski savetnik, Suzana Novčić, muzejski savetnik i koautor Mirjana Savić, muzejski savetnik.

Izložba je otvorena do 8. novembra. Ulaz u Galeriju savremene umetnosti je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend