Društvo

Izložba Olimpijskog komiteta Srbije u okviru Evropske nedelje sporta

U okviru Evropske nedelje sporta u galeriji savremene umetnosti biće organizovana izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“.

Izložba će biti otvorena u petak 30. septembra u 16,30 časova.

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevina Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Na izložbi je predstavljena hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Podsetimo, u sklopu Evropske nedelje sporta, danas će u holu Politehničke škole sa početkom od 17 časova biti otvorena izložba fotografija “Istorija sporta u Požarevcu”, a od 18 časova u sali Politehničke škole biće održano “Veče Borilačkih veština.”