Društvo

Obeležavanje 80 godina od bombardovanja Velikog Gradišta u Narodnom muzeju

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište
U Narodnom muzeju Veliko Gradište, u utorak 21 septembra, sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe, promocija knjige i predstavljanje spomenice obeležavanja 80 godina od bombardovanja Velikog Gradišta.

Dnevnik, kao istorijski izvor prvog reda, 1941. godine vodio je Nikola Mihajlović koji je u Veliko Gradište došao 3. aprila 1941. godine, za čije se postojanje do skoro nije znalo.

Na izložbi će premijerno biti prikazane i fotografije koje se odnose na nemačke izvore koji su fotografisali, bombardovanje. Postoje indicije da su ovo bombardovanje Velikog Gradišta i snimali sa rumunske strane Dunava

Kako kaže organizator, “filozofija fašizma nije uspela“ i o tome govore i stihovi gradištanskog pesnika Novice Stokića koje će predstaviti na ovoj večeri.

Promovisanje knjige predočiće autor predgovora magistar književnosti Ljubimka Blažević i magistar slikarstva Dragan Bogičić, a za dizajn celog projekta bio je zadužen i Aleksa Gajić.

Izložbi će prisustvovati i sin Nikole Mihajlovića koji je dnevnik svoga oca pre mesec dana poklonio Narodnom muzeju Veliko Gradište.

Ovaj istorijski izvor prvog reda se kao scenario priprema za strip album koji u Italiji treba da uradi Živorad Mišić.

Svaki posetilac dobiće bedž kao znak obeležavanja ovog tragičnog događaja koji se premijerno posle 80 godina pokazuje, pre svega gradištanskoj, ali i široj javnosti Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend