Društvo

Jacanović: Ako je Opštinsko zdanje srce grada, park predstavlja pluća grada

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Zelenilo je sve značajnije u ljudskom životu. Neophodan je prisniji dodir sa prirodom i to je potreba koja je promenila shvatanja o parkovima i zelenilu u gradu. Zelenilo poboljšava mikroklimu tamo gde prirodna klima gubi svoj značaj. Zelenilo izaziva emocije kod posmatrača.

,,Park je uvek bio mesto okupljanja. Ako je Opštinsko zdanje srce grada, park predstavlja pluća grada i u bukvalnom i u simboličnom značenju. Park oslikava kako jedan grad diše“, rekao je za Bom93 arheolog Dragan Jacanović.

Dragan Jacanović
FOTO: Boom93

,,Naš požarevački Gradski park je rađen po uzoru na austrijske, evropske parkove. Kada je sagrađeno Okružno zdanje, istovremeno je projektovan i park sa spomenikom knezu Milošu u samom centru. Vidi se i iz plana da je on geometrijski pravilan, da su staze simetrične. Kada biste ga podelili na pola―kakva je jedna polovina, takva je i druga polovina.“

Foto; S.Lisac

Krajem devetnaestog veka je zasađeno veliko drveće koje se sada nalazi u parku, ono je staro 130 godina.

,,Posebnu pažnju bih skrenuo na dva velika zimzelena drveta, koja se nalaze kod glavog ulaza u Okružno zdanje i koja deluju kao žbun. To drvo se zove tisa, i veoma je retko drvo u Srbiji. Njen značaj se dodeljuje kod starih Srba i Slovena zato što im je tisa bilo jedno od najsvetijih drveta “

Foto: Boom93/J. Milenković

Požarevac je dugo bio druga rezidencija kneza Miloša. Izgradio je konake za svoju porodicu i sebe, razvio trgovinu jer je i sam bio trgovac. Oslobodio je Požarevac od turske vlasti u Drugom srpskom ustanku 1815. godine. Samim tim, u znak zahvalnosti, podignut mu je spomenik 1898. godine koga je otkrio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović u prisustvu bivšeg kralja, a svog oca, Milana Obrenovića.

Spomenik je izliven u bronzi i predstavlja rad poznatog vajara Đorđa Jovanovića, a urađen je u Parizu 1897. godine. Nalazi se u samom centru gradskog parka, ispred zgrade Okružnog zdanja. Na spomeniku su uklesane godine koje predstavljaju rođenje (1780) i smrt (1860) kneza Miloša, kao i čuvena poruka upućena turskom vojskovođi: „Delibaša, carski delijo, ti imaš kuda i na drugu stranu, a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život ili smrt“, kao i godine oslobođenja Požarevca od Turaka (1815).

Foto; S.Lisac

,,Tokom minulog perioda, naročito posle Drugog svetskog rata, dodate su biste značajnih ljudi, narodnih heroja kao i bista Vase Pelagića koji je umro u požarevačkom zatvoru. To je redak javni spomenik Vasi Pelagiću, jednom od najvećih narodnih učitelja kod nas u Srbiji“

FOTO: S. Lisac/Boom93

,,Sasvim je izvesno da je požarevački park centralno mesto u svesti ljudi i to park sa Miloševim spomenikom. Jedan od dokaza koji su veoma zanimljivi je taj da je živa praksa u Požarevcu kad se neko žali na vlast kaže se ,,Idi se žali Milošu u parku“.

To je jedan od elemenata da je požarevački park i dalje izuzetno živ i bukvalno oslikava život jednog grada. Sva ključna dešavanja su se dešavala tu, a ona će tek u novije vreme preći na ulice, na trgove i tome slično.