Društvo

Janković: Mislim da je u Srbiji više od polovine stanovništva imalo kovid

Youtube screenshot / N1
Dr Radmilo Janković rekao je za RTS da je zdravstveni sistem bio na velikom ispitu, u protekle dve godine. Mislim da je u Srbiji više od polovine stanovništva imalo kovid, kaže Janković.

Ovaj talas je specifičan, u bolnicama su uglavnom pacijenti koji uz koronu imaju i neku pridruženu bolest, ali se vidi svetlo na kraju tunela, istakao je Janković.

Epidemijska situacija je povoljnija, ali i dalje je na dnevnom nivou više od 2.000 obolelih. U bolnicama je manje od 2.000 pacijenata, a na respiratoru više od stotinu teško obolelih.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziologiju Radmilo Janković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je bilo teško, ali „uspeli smo, odbranili smo čast i dostojanstvo profesije“.

„Lekari, medicinske sestre i ostalo osoblje je dovelo do toga da možemo biti ponosni na ono što smo uradili, koliko god je na momente situacija bila teška, na samom početku je bilo najteže, zdravstveni sistem je bio na velikom ispitu, uspeli smo da pružimo zdravstvenu negu svim ljudima koji su bili zaraženi i koji su zahtevali prijem u bolnice“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, na momente je zdravstveni sistem bio opterećen, pretila je mogućnost da se raspadne, bilo je 11.000-12.000 hospitalizovanih, ali su fleksibilnost, kolegijalnost, empatija prema ljudima koji su patili doveli do toga da se svi održe zajedno.

„U ime svih zdravstvenih radnika mogu da kažem da sam ponosan na ono što smo uradili, prethodne dve godine su bile teške, more ljudske patnje, veliki broj smrtnih slučajeva, gotovo da ne postoji neko od nas ko u svom okruženju ili porodici nije imao nekog ko je bio teško bolestan ili preminuo“, kaže Janković.

„Sigurno ćemo do kraja meseca imati 16.000 direktnih smrtnih ishoda kao posledeca kovida 19, ko zna koliko njih će patiti i narednih meseci imati dramatične zdravstvene posledice koje će ugrožavati njihovo zdravstveno stanje“, ističe Janković.

Dramatični trenuci

Dr Janković podvlači da se ipak vidi svetlo na kraju tunela. Dalje ukazuje da je bilo dramatičnih tenutaka.

„U martu i aprilu pre dve godine isključio sam zvonjavu telefona – prvih nedelja sam bio koordinator čitavog kovid sistema u Nišu, a zatim na jugu Srbije dane i nedelje provodio u bolnici, bio član raznih vajber grupa, koje su prenosile informacije, tražio se krevet viška, aparati za neinvazivnu ventilaciju. Niš je bio heroj-bolnica, KC Niš je primio ubedljivo najveći broj pacijenata, čitav zdravstveni sistem na jugu je izdržao, uz teške emocije, zdravstveni radnici nisu rekli – ne možemo više“, rekao je profesor Janković.

Kaže da je situacija na jugu bolja. „Moja predviđanja su bila da ćemo u martu gotovo u potpunosti završiti sa pandemijom i sa značajnim opterećenjem bolnica makar na jugu, od sinoć su izveštaji takvi da je u bolnici u Kruševcu 93 pacijenta, u KC Niš je ispod 100 hospitalizovanih“, rekao je Janković.

Poslednji talas je specifičan, malo je pravih kovid pacijenta koji dolaze zbog simptomatologije, koja je inače bila vezana za te pacijente, to su kompleksni hirurški slučajevi koji su uzgred zaraženi kovidom i zahtevaju kompleksno lečenje i oni su tretnutno u kovid bolnicama, napominje Janković.

Omikron promenio prirodu kovida

Janković kaže da je realna situacija da je omikron promenio prirodu kovida 19, kao bolesti i donekle medicinsku doktrinu, na Zapadu se menjaju protivepidemijske mere.

Veliki broj ljudi, za razliku od pre dve godine, ima svoj imuni sistem koji je izložio virusu ili kroz vakcinaciju ili kroz direktan dodir.

„Mislim da je u Srbiji više od polovine stanovništva imalo kovid 19, da je bilo zaraženo pogotovu u januaru i februaru taj broj je bio potcenjen, imali smo veliki broj mlađih pacijenata koji se nisu testirali, veliki pritisak na kovid ambulante, dnevno i po 40.000 testova“, kaže Janković.

Omikron je udario svom snagom i žestinom na najstariju populaciju, uglavnom nevakcinisanu, onu koja ima teške propratne bolesti.

Većina takvih pacijenata je u jedinicama intenzivne nege.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend