Društvo

Javna rasprava o kućnim ljubimcima otvorila mnoga pitanja

Boom93/MMV
Suviše je neslaganja na javnoj raspravi bilo izmedju predstavnika udruženja za zaštitu životinja i predstavnika stambenih zajednica odnosno upravnika. Dok udruženja smatraju da je besmiselno ograničiti držanje kućnih ljubimaca u stanu, upravnici tvrde da bi to rešilo problem.

Udruženja za zaštitu životinja jedinstvena su u svojim predlozima da se ne može ograničiti broj kućnih ljubimaca u stanovima, već treba kažnjavati pojedince koji ugrožavaju ostale stanare, te drže životinje u neadekvatnim uslovima.

Izmedju ostalog udruženja su i protiv ograničavanja vremena za šetanje opasnih pasa i predlažu šetanje takvih pasa sa povocem sa obaveznim nošenjem korpe, te da se za nepoštovanje ovakvih odluka uključi komunalna policija i veterinarska i komunalna inspekcija.

Upravnici stambenih zajednica smatraju da se broj kućnih ljubimaca mora ograničiti prema broju članova domaćinstva u odnosu na kvadraturu stana. Takođe, izmedju ostalog traže uvođenje takse o držanju domaćih životinja.

Od strane jednog od učesnika rasprave predloženo je da se nadju nove lokacije za odgajivačnice koje se nalaze u samom centru grada.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović je rekao da će se razmotriti svi predlozi i primedbe građana i udruženja i iznaći najcelishodnije rešenje po ovom pitanju te da će razgovori o ovoj temi biti nastavljeni.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

6 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • UPRAVNICI ZGRADA NEMAJU PRAVA DA SE MEŠAJU U MOJU PRIVATNU SVOJINU,
  rasprava?
  Ovo nije javna rasprava
  Mogla je da bude u domu kulture?
  Ili LIDLU?
  Ili online da možemo da uđemo svi?

 • Očekivali smo ovu vrstu opstrukcije,, u ime kovida zabranli gradjanima i drugim udruzenjima, a doveli nestručne i neovlašćene upravnitke da se mešaju u kreiranje propisa , da opstruišu rad udruženja koja imaju i znanje i iskustvo . Klasičan SNS sistem rada, tako rade po svim pitanjima,,, URUŠIŠE DRŽAVU botovi i sendvičari su saučesnici u ovoj tiraniiji, mogu slobodno reći, izdaji društvenog interesa .
  MEDIJI ĆE BRUJATI O OVOME. a gradonačelnika podsetiti da se mane partije već da rad svoj posao u skladu sa zakonima za to ga plaćaju GRADJANI A NE VUČIĆ

 • Poštovani Vlasnici kućnih ljubimaca, prevashodno pasa,

  MOLIM VAS POKUPITE IZMET KOJI SU VAŠI LJUBIMCI OSTAVILI U PARKU I OSTALIM POVRŠINAMA!

  Unapred zahvalan,
  Roditelj predškolske dece

 • a svinje,kokoške,krave,ovce po Busijama i sporednim sokacima spadaju i dalje u kućne ljubimce ili kako već,kada već imamo komunalnu policiju zasto ne patrolira i sama bez prijave gradana resava te probleme,u stvari oni i po prijavi ne rersavaju ama bas nista

 • Bravo za članak,bravo za komentare!!!
  Apsolutna je istina da „pofesionalni upravnici“ ne mogu da odlučuju o bilo čemu,jer vrše funkciju protivustavno i protivzakonito! Postojanje „profesionalnih upravnika“ je mera represije, bezakonja,anarhije i čisto partijsko zapošljavanje!
  Za uređivanje načina držanja kućnih ljubimaca i životinja,zadužen je zakon o veterinarstvu,tu je sve regulisano!
  Vlasnici pasa su zakonski dužni da neškodljivo i bezbedno uklanjaju izmet svojih ljubimaca!
  Odgaivačnice pasa,kao i azilu za pse,po zakonu o veterinarstvu,ne mogu biti u gradskim sredinama,samo mogu biti na obodima grada i prigradskim naseljima!
  Po navedenom zakonu,postoje termini za šetanje pasa po njihovim grupama i namenama,vremenske intervale definiše lokalna samouprava u dogovoru sa građanima! Opasni psi se uvek šetaju na kratkom povodcu i sa korpom,tako kaže već navedeni zakon!
  Stanari zgrade samoinicijativno i jednoglasno donose odluku da li je u njihovoj zgradi dozvoljeno držanje pasa i mačaka,znači,radi se o kompromisu!
  Zato je na Zapadu skuplja nekretnina u kojoj je dozvoljeno držanje pasa i mačaka!
  Nema potrebe da vlasnici plaćaju dodatne poreze na svoje kućne ljubimce,jer već plaćaju porez na njihovu hranu,lečenje, opremu i registraciju!
  U svakom slučaju,sve je zakonski definisano,samo još lokalna samouprava da se dogovori sa građanima na javnoj tribini,u domu omladine,hali sportova ili na otvorenom uz slobodan ulaz za sve koji su zainteresovani,direktna demokratija!!!

 • Kada bi komunalna milicija i inspekcijske službe radile svoj posao, do ovog problema ne bi ni došlo. Kada bi počele kampanju o obavezi vlasnika da skupe izmet za svojim ljubimcima i kada bi, najzad, počeli da kažnjavaju zbog toga, kod samih vlasnika životinja bi se ograničila potreba da ih imaju više. Nije humano ograničiti društvo životinjama i ostaviti ih usamljene čitav život, bez prava na društvo partnera, ali takođe nije humano ovo što najveći broj vlasnika radi, tačnije ne radi, ne sakuplja izmet za svojim ljubimcem.
  U nekim zemljama je to rešeno tako što se iz svakog nađenog izmeta uzorkuje DNK psa, koji postoji u bazi prilikom čipovanja. Kazna se šalje na vlasnika psa i nema nikakve diskusije niti ovaj ikada može da dokaže da to nije od njegovog psa. Nesavesni vlasnik plaća i te troškove analize i izlazak inspekcije…sve. Pa će drugi put dobro razmisliti da li će do poslednje mrvice da pokupi izmet, ili će nonšalantno da odšeta dalje.

%d bloggers like this:
Send this to a friend