Društvo

Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela 3. septembra

solarni paneli
Foto/solarni paneli/ Pixabay
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je javni skoro raspisivanje javnog poziva za subvencije za ugradnju solarnih panela.

– Očekujem da trećeg septembra raspišemo javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50% sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani. Ono što je važno je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola. Mi smo sve promenili, nema više administrativnih procedura. Do solarnih panela dolazi se jednim korakom. Građani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu – rekla je Mihajlovićeva, navodi se na sajtu Ministarstva.

Govoreći o projektu zamene stolarije zarad poboljšanja energetske efikasnoti projekata, Zorana Mihajlović je rekla da je do danas 11 opština i gradova raspisalo javne pozive za građane za zamenu stolarije, a da će do kraja meseca to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u ovom projektu.

– Očekujemo još osam opština i gradova koji će sutra raspisati poziv ka građanima. Najvažnije je da neće biti povlašćenih, jer su svi kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave. Osnovni kriterijum je energent koji se koristi za grejanje. Svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje, biće u prednosti. Kada je reč o izolaciji, kriterijum je da li postoji termo izolacija ili ne. U svakom slučaju, kada se završe svi konkursi, ako građani nisu zadovoljni, mogu da se žale opštinskim komisijama, ali će i Ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, jer nam je stalo da vidimo da li za naredne javne pozive možemo dodatno da pojednostavimo proceduru – rekla je ona.

Više informacija možete pročitti OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • I gde ćemo sa viškom energije, Eps kada čuje za diferencijalno brojilo zatvara vrata, foliranje ništa drugo

%d bloggers like this:
Send this to a friend