Društvo
Jedini prodavac pečenog kestena u gradu
Foto/T.Spasojević Naser Abazi prodavac pečenog kestena
Pre nepunih mesec dana u Požarevcu je počela sezona pečenog kestenja. Mnogi građani peku ga kod kuće, u rerni, ali to nije to, složili su se svi pravi ljubitelji ove jesenje poslastice. Pravi ljubitelji kestena ovu poslasticu kupuju kod uličnih prodavaca.
Miris pečenog kestena koji se godinama širi u centru grada upravo je i prvi znak da je stigla jesen, a oni koji zaista uživaju u čađavim prstima i krckavom ukusu ovog neobičnog jestivog orašastog ploda sa nestrpljenjem čekaju da se pojavi čuveni Naser koji je jedini ulični prodavac pečenog kestena u Požarevcu. Oni koji ga poznaju nazivaju ga i vesnikom jeseni i zime.
Jesen ne može da se zamisli bez suvog lišća i bez mirisa pečenog kestena koji se širi po gradskim ulicama. Naser godinama prodaje na istom mestu. On ih zaista vrhunski ispeče, nekako se ljuska sama odvaja od ploda, a kesten je uvek svež i ukusan. Strastveni ljubitelji kestena, znaju da samo na ovom mestu u gradu mogu kupiti pečeni kesten pa tako koriste svaku priliku da uživaju u ovoj vrsti orašastog ploda.
Slike iz djetinjstva u mnogima od nas ožive kada tokom večernje šetnje gradom osetimo miris pečenog kestena. Mlađe generacije i ne znaju da je to nekada bila vrhunska poslastica, duge šetnje u prohladne jesenje dane bile su nezamislive bez mirisa vrućeg kestenja koje su nudili brojni ulični prodavci. Sada je sve drugačije, kesten ne miriše kao nekad, a prolaznicima ga nudi samo jedan prodavac pitomih plodova jeseni.
Možda mnogima ime Naser Abazi ne zvuči poznato ali Naser je prepoznatljiv po tome što već deset godina, prodaje svake jeseni,od sredine oktobra pa sve do početka februara pečeni kesten, a leti kuvani kukuruz na istom mestu. Na kružnom toku ispred zgrade stare Robne kuće i to ispod drveta kestena. Kesten peče od kada zna za sebe, od najranijeg detinjstva.
Mušterije su mu uglavnom stariji sugrađani koji se sa nostalgijom prisećaju vremena kad su u prohladne jesenje dane grejalii ruke na vatri čekajući da kupe topli kesten, koji će posle pojesti na obližnjoj klupi u parku. Kaže Naser, ima i mlađih koji su probali ovu poslasticu ali im smeta što nije oljušten i što uvek isprljaju ruke dok čiste kesten.
„Ovim poslom bavim se od svoje desete godine, možda i ranije, bio sam dete, a moji su živeli od toga,tada je to bilo popularno i kesten se jeo mnogo više nego sada. Jede se i sada ali manje nego pre. Imam ja mušterije dosta starije koji me znaju kad sam bio dete i oni kupuju stalno. Dolaze, grle me, pozdravljaju. Pečeni kesten ih vraća u detinjstvo i mladost. To su ljudi koji su dolazili kod mog tate pa sada kod mene. Ono što je meni je posebno drago da u poslednje vreme ima dosta dece koja žele da probaju. Dolaze roditelji sa decom od četiri, pet godina. Dolaze i oni nešto stariji koji su krenuli u školu. Mladima nije interesantan kesten, oni brže žive, sede u kafićima, jedu sendviče, pizze, neko kupi kikiriki, leti kukuruz,ali kesten im je manje zanimljiv,“- priča Naser.
Hladnoća na kojoj stoji svakog dana, mu ne smeta. Priseća se da je kesten prodavao i na -10, po jakom mrazu i snegu, kiši, vetru. Svakog dana je na ulici između 6 do 7 sati dnevno. Kesten nabavlja u Beogradu, a kesten se za naše tržište najviše uvozi iz Makedonije, Albanije, Italije i Grčke, ali ga ima iz raznih krajeva.
Na pitanje da li od prodaje kestena može da se živi, Naser odgovara šaljivo da može.
„Vidiš da sam tu, živ i zdrav, radim. Živi se nekako, vrtiš paru. Ja mogu da odem kod dece koja žive u inostranstvu i da tamo radim i da zaradim više. Ali kad dođe taj oktobar nešto me ukoči, ne ide mi se nigde, navika je to, nema ko da prodaje kesten, žao mi je da odem iz grada, volim ovaj grad, volim ljude, moje mušterije, tu sam rođen, tu živim i tu ću i da se penzionišem. Leti ako nema posla, ja radim građevinu.“ – objašnjava on.
Odlikovan plaketom za podvig godine
Naser je skroman i ne želi mnogo da priča o svojim plemenitim delima, ali podsećamo, Naser Abazi je 22. novembra 2014. godine sprečio pljačku trafike u centru Požarevca i sam savladao naoružanog razbojnika. Novac koji je razbojnik ukrao on je uspeo da vrati ženi koja radi u kiosku, a razbojnika je držao sve dok nije stigla policija. Njegov podvig primećen je u gradskoj upravi i kako kaže prvo je tu dobio priznanje u Skupštini grada Požarevca, a potom i u Beogradu.
Odlikovan je srebrnom plaketom za podvig godine u okviru tradicionalne akcije„Večernjih Novosti“, „Najplemenitiji podvig godine“, a ceremonija dodele priznanja održana je u Skupštini grada Beograda. Bio je jedan od sedamnaestoro ljudi iz cele Srbije koji su te godine odlikovani za neko humano i plemenito delo.
Kesten preporučuje svima
Pitomi kesten je inače veoma hranljiv, a ne goji i dobar je izvor minerala i vitamina. Naser preporučuje kesten svima, kaže da kesten vraća energiju, ima u njemu kalcijuma, magnezijuma, vitamina C. Zbog sadržaja kalijuma dobar je za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i bubrega.Preporučuje se deci, trudnicama, sportistima, umornim i bezvoljnim osobama. Kesten nabavlja u Beogradu, a kesten se za naše tržište najviše uvozi iz Makedonije, Albanije, Italije i Grčke, ali ga ima iz drugih krajeva.
Kesten je zdrav, a to je razlog više da i vi budete među prolaznicima sa kesicom punom kestena koji greju prste njegovim plodovima i uživaju u njegovom mirisu i ukusu.