Društvo

Joksimović: Zaključavanje telefona u cilju prevencije zloupotrebe snimaka i slika učenika

Foto>Boom93/M.Veljković

Foto>Boom93/M.Veljković

Odluka da se telefoni učenika Osnovne škole “Dositej Obradović” ubuduće ostavljaju pod ključem kako za mlađe tako i za starije osnovce doneta je na inicijativu Saveta roditelja škole, a prema rečima direktorke Ivane Joksimović, odluka je doneta sada jer su učenici ponovo svakog dana u učionicama i nema potrebe da koriste telefone, jer se nastava odvija neposredno.

“Ovu ideju nam je zaustavila korona zato što smo tokom primene kombinovanog modela nastave morali da koristimo i gugl učionice u okviru onlajn nastave, kada su telefoni bili potrebni, i to je usporilo tu našu odluku. Roditelji su godinu dana ranije pokrenuli ovu priču”, navodi direktorka.

Učenici odlažu svoje telefone u ormariće koji su zaključani, ne koriste ih tokom nastave, ni za vreme odmora, vraćaju im se kad se nastava završi, a u culju povećane neposredne komunikacije koja nedostaje.

Baner Boom93 Android aplikacija

“To smo svi primetili, učenici provode mnogo vremena kraj telefona, manje se druže i takođe ono što je najvažnije, to je da sprečimo zloupotrebu mobilnih telefona. Hteli smo da ih zaštitimo u tom smislu dok su u školi da ne snimaju, ne fotografišu i ne objavljuju neke snimke ili fotografije, a da drugi učenici to ne žele ili da se uključuju i prate vesti ili nepoželjne sadržaje. Kada su na putu od kuće do škole i od škole do kuće mogu da se jave roditeljima ali kada su u školi želimo da omogućimo da i oni budu zaštićeni i od strane drugih učenika i drugih sadržaja”, dodaje Joksimović.

Na pitanje Boom93 da li je u školi dolazilo do određenih zloupotreba telefona, odnosno slučajeva snimaka i fotografija koje su deljene i da li je to jedan od razloga uvođenja ovog pravila, direktorka kaže da se dešava da deca snime učenike koji zaista to ne žele.

“Tu zaista dolazi do zloupotrebe kada se neko neželjeno fotografiše, kada se plasiraju snimci iz škole na društvenim mrežama i to je isto jedan dobar razlog zašto smo ovo pravilo i uveli. Na taj način povećavamo i vaspitnu ulogu škole. S druge strane, nama naši Protokoli o zaštiti učenika od diskriminacije, nasilja,  zlostavljanja i zanemarivanja nalažu da ukoliko se nešto desi u školi obavestimo roditelja”, zaključila je direktorka.