Društvo

Još stroža pravila za ulazak u EU

Brisel EU
Pixabay/ ilustracija Brisel EU
Evropska unija pooštrila je restriktivne mere za ulazak u Uniju za posetioce iz zemalja koje nisu članice. Prema najnovijoj odluci, države članice EU se podstiču da uvedu ograničenja na osnovu kojih će ulazak u te zemlje biti moguć samo pod posebnim uslovima.

Zemlje EU se pozivaju da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

U EU će moći da dođe državljanin zemlje koja ne prelazi 25 slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Takođe bi trebalo brzo uvesti dodatna ograničenja za države u kojima su otkrivene nove zaraznije varijante koronavirusa, navodi se u saopštenju EU.

Reč je o smernicama Brisela, a na državama članicama je da donesu konačnu odluku.

Neke zemlje EU, poput Nemačke, uvele su stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila sva osim nephodnih putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka EU je isključila Japan sa liste zemalja koje mogu da posete taj blok bez ograničenja.

Tamno crvena boja na mapi – najteža pravila 

Zemlje članice usvojile su odluku da se tamno crvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

„Države članice treba da zahtevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamno crvenom bojom da se pre dolaska podvrgnu testiranju na kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, na primer zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu.

Ukoliko se i uvede zahtev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna, navode u Savetu EU.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend