Društvo

Još tri žrtve koronavirusa u Srbiji

U poslednjih 24 časa u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, dok je još 114 zaraženo. Ukupno su do sada u Srbiji preminule 203 osobe od koronavirusa, a zaražena je 9.791 osoba. Na respiratoru se nalazi 48 osoba, hospitalizovano je 1.750 pacijenata, dok je broj izlečenih 1.971.
ilustracija/pixabay

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da je danas procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih prvi put pao ispod dva odsto i da iznosi 1,8 odsto.

Na pitanje do kada će važiti mera održavanja socijalne distance, ona je rekla da je za epidemiologe to osnovna mera prevencije, dok god je virus u cirkulaciji.

“Nošenje maski u zatvorenim prostorima i sve opšte mere koje nam izgledaju banalno, ali spasavaju živote, poput provetravanja prostorija i pranja ruku, jako su bitne. Treba da učinimo sve da virusu ne dozvolimo da opstane”, rekla je ona.

Očekujemo da će pokazatelji biti sve bolji, ali ne smemo da zaboravimo na virus, dodala je.

Na pitanje da li su svi bili za ukidanje vanrednog stanja, ili je to ipak bio kompromis, dr Kisić Tepavčević je upitala “kakav kompromis postoji kada je u pitanju zdravlje”.

“Sve naše stručne odluke su bile jednoglasne i uniformne”, rekla je ona.

Dr Kon je rekao da sada nije bio potreban kompromis, jer se sada jasno vidi opadanje virusa.

“Vanredno stanje je omogućavalo samo korišćenje vojske i policije, što je bilo korisno zbog efikasnosti, barem sa naše strane. Nikakve dileme nismo imali oko toga da li treba ukidati vanredno stanje”, rekao je Kon.

“Bez obzira što će se ukinuti vanredno stanje, mi ćemo imati aktivan epidemiološki nadzor”, rekla je Kisić.

Kada je reč o testiranju putnika u međunarodnom saobraćaju, ona je rekla da ne postoji konsenzus o tome na svetskom nivou, već da se to sada donosi na nivou pojedinačnih zemalja.

Odgovarajući na pitanje o stavu dr Nestorovića da je epidemija gotova i da ljudi treba da izađu da se zaraze, dr Kisić je rekla da nije “ništa neistinito” ono što je izneo. “Ja ne bih rekla da su to suprotna mišljenja, njegovo je mišljenje takvo kao stručnog kliničara, a mi gledamo neke druge aspekte”, rekla je ona.

Koncept svesnog dolaženja u rizik i namernog oboljevanja ne možemo da prihvatimo u 21. veku, dodala je Kisić.

Predrag Kon je rekao da epidemiolog nikada, ni u jednoj prilici ne sme da preporučava zaražavanje, već da preventivno spreči svaku mogućnost zaražavanja. “Teoretisanje o tome pred javnošću nije prihvatljivo, to je moje mišljenje”, rekao je Kon.

“Neko će se zaraziti, dobiti tešku formu (bolesti) i ko je onda kriv za to? Kliničar to može da gleda iz svog ugla, ogromnih razlika u stavovima među nama nema, izgleda da ima različitog odnosa prema javnoj reči”, rekao je Kon.

Kon je primetio da kafići jesu puni, koliko je on video, ali da ipak postoji distanca. “Kad stanete sa nekim da razgovarate bitno je da budete na distanci, ili da nosite masku. Nije isto kada samo kažete nekoliko reči, ili pričate pola sata. Ako ste na manje od jednog metra, a jedan je zaražen, sasvim sigurno će u toj situaciji preneti virus”, rekao je Kon.

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend