Društvo

Još uvek se ne zna kada će nova bolnica biti otvorena

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Projekat nove bolnice u Požarevcu je prema rečima direktora Opšte bolnice Danka Nikolića završen, ali samo otvaranje ne zavisi samo od ove ustanove, već i od Ministarstva zdravlja.

„Otvaranje nove bolnice zavisi od više faktora – od Ministarstva zdravlja, ali i kompletiranja same  bolnice. Projekat je završen, ali postoje stvari koje moraju da se obezbede, jer nije otvaranje bolnice samo ulazak u nju, već stvaranje svih potrebnih uslova. Ja se trudim da nabavimo sve potrebne stvari da bi nova bolnica bila stvarno nova, da ne prenosimo neke stvari koje nisu za novu bolnicu. Uspeli smo da obezbedimo nekih 90 odsto opreme, ostale su još neke sitnice koje moraju da se kompletiraju”, naveo je Nikolić.

Nikolić očekuje da će otvaranje ovog objekta biti u nekom skorom i razumnom roku, ali nije mogao da precizira kada će to tačno biti.

„Što se tiče građevinskih radova, ono što je projekat podrazumevao to je završeno i mnogo više od toga. Mnogo više opreme je nabavljeno, ali fale još neke sitnice da bi sve bilo kompletirano. Takođe, završen je i projekat trafostanice”, kazao je on.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Podsetimo, otvaranje nove bolnice je u poslednje dve godine najavljivano u nekoliko navrata.

U julu 2021. godine Nikolić je najavio da će rekonstruisani objekat nove bolnice prve pacijente primiti već početkom naredne 2022. godine.

“Opremanje nove bolnice i prelazak u odeljenja u ovu zgradu očekujemo do kraja godine, u decembru, eventualno najkasnije januara sledeće godine”, rekao je Nikolić.

Što se tiče građevinskih radova, kako je tada naveo Nikolić, urađeno je skoro 95 odsto radova.

Takođe, tokom nedavne posete ministra zdravlja Zlatibora Lončara u februaru, direktor je najavio da se završetak rekonstrukcija nove bolnice očekuje do kraja marta.

„Očekujemo da do kraja marta nova bolnica bude otvorena. Radi se o najsavremenijem objektu koji ne zaostaje ni za Kliničkim centrom u Beogradu. I oprema i radovi su rađeni na najvišem nivou. Očekujemo da dobijemo jedan objekat koji će svima služiti i poboljšati mnoge uslove”, naveo je Nikolić u februaru.

Kako je tada dodao, bilo je dosta kašnjenja i odlaganja, ali se radovi privode kraju i do kraja marta u funkciju će biti pušten ovaj novi objekat.

U martu prošle godine direktor je najavio da se završetak radova i opremanja nove bolnice očekuje u junu, a do tada ostaje da se finalizuje nabavka aparata i opreme.

Kako je tada naveo, 99 posto radova na novoj zgradi bolnice je gotovo, a u narednom periodu očekuje se završetak nabavke opreme i aparata potrebnih za funkcionisanje novog dela bolnice.

„Početak funkcionisanja nove zgrade očekujemo sledećih meseci, jer moramo da se uklopimo u planove sa Rumunima, pošto smo zajedno na projektu. Bilo je nekih odlaganja i sa njihove strane, a mi kao nosioci projekta moramo da sačekamo da se ceo projekat završi da bi mogli da ga finalizujemo i zatvorimo”, rekao je tada Nikolić.

Ovo je bilo treće odlaganje konačnog završetka radova i stavljanja u funkciju nove zgrade bolnice.

Kako do otvaranja nove bolnice ni posle tri meseca od najave u martu nije došlo, Boom93 je u oktobru prošle godine kontaktirao direktora Opšte bolnice Danka Nikolića, kako bi proverio šta je razlog i kada će do početka rada novog bloka doći.

U izjavi za Boom93 direktor je tada rekao da otvaranje nove bolnice i početak rada zavisi od brojnih faktora.

„Čekamo Ministarstvo zdravlja, a pre toga i formiranje Vlade. Nadamo se i mi da će biti uskoro, ali kao što sam rekao čekamo nešto konkretno od ministarstva nakon formiranja Vlade”, naveo je on tada.

Nakon dve godine od prve najave otvaranja nove bolnice i dalje nije poznato kada će pacijenti iz Požarevca, ali i pacijenti iz okruga, koji gravitiraju ka ovoj ustanovi, moći da se leče u novom objektu bolnice.