Društvo

Jovanović: Merna stanica još uvek nije postavljena, odlaganje nema opravdanja

Foto:M.V.
Građani Požarevca su i dalje uskraćeni za objektivan prikaz stanja na satnom i dnevnom nivou automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha. Postavljanje merne stanice kasni više od godinu dana i još uvek ne postoji automatski monitoring, pre svega oba tipa PM čestica.

Grad Požarevac je kupio automatsku mernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha 2019. godine od firme Ecomaks Solutions za 20,4 miliona dinara. Merna stanica još uvek nije postavljena.

Pritom, država ne preporučuje da se koriste „neverifikovani“ podaci i aplikacije. Međutim, da nema podataka iz „građanskog“ monitoringa i aplikacija ne bi postojala mogućnost da se zna kakav vazduh dišu građani. Podsetimo, beogradska otvorena škola organizovala je građansku mrežu za merenje kvaliteta vazduha. U Požarevcu su senzori za merenje PM čestica postavljeni u saradnji sa udruženjem „Sova“.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije učestvovao je u realizaciji merne stanice pre više od godinu dana, te ukazao na neodgovorno ponašanje gradske vlasti u Požarevcu.

Pomogao sam da se iznađe adekvatna lokacija. Lokacija je određena, ispunjava sve tehničke, urbanističke uslove. Idealna je lokacija. ali stanica nije postavljena. Tender je uspešno završen, izabran je ponuđač i ta stanica je prema ugovoru isporučena pre više od godinu dana.” rekao je Jovanović i istakao da jenedopustivo i nemoguće bez posledica, da stanica do danas nije aktivirana. Za odlaganje nema opravdanja, a nema ni odgovornosti.”

Zašto  je ta stanica kupljena? Da se potroše pare koje Požarevac ima ili zato što je to potrebno građanima kako bi imali pravu informaciju o nivou aerozagađenja?” U normalnom svetu, da neko kupi rendgen za ortopediju i da ga 13 meseci ne uključi, verovatno bi odgovarao, kaže.

Član gradskog veća Grada Požarevca , Vladimir Petrović rekao je da se merna stanica nalazi u magacinu Centra za kulturu. Čeka se baždarenje i da spoljna temperatura bude do 10 stepeni, te da će najverovatnije biti postavljena početkom februara.

Cilj merne stanice je da podaci o kvalitetu vazduha budu dostupni u svakom trenutku, te da građani blagovremeno budu upozoreni kad nešto nije u redu, posebno podaci o PM česticama naročito za hronične bolesnike.

Foto: print skrin

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend