Društvo

Jovanović: Nedovoljno vakcinisanih prvom dozom

Foto/T.S. Ana Jovanović direktorka Zavoda za javno zdravlje
Direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović rekla je za Boom 93 da je interesovanje za vakcinu nešto veće nego ranije, te da je sada najaktuelnija četvrta doza i ona je već preporučljiva.

Pre par meseci je počela vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, a takođe dosta dobro ide i preporučena obavezna za starije osobe sa nekim pridruženim bolestima.

“Što se tiče prve vakcinacije, tu u stvari treba da se poveća broj, tu i nema nekog boljitka. Treba raditi upravo na toj prvoj dozi, jer ko je primio prvu, on je primio i drugu i treću, ali nema dovoljno vakcinisanih što se tiče prve doze,” kaže Ana Jovanović.

Navodi da u odnosu na prethodne talase, ovog puta postoji veliki broj zaraženih, a po pitanju kliničke slike i dalje uglavnom dominiraju blaži klinički simptomi, sa različitom respiratornom simptomatologijom. Jovanović navodi da se u manjem broju slučajeva zahteva hospitalizacija.

To su uglavnom starije osobe, nevakcinisane ili sa pridruženim bolestima, odnosno  imunokompromitovanim stanjem. Tako da, ono što već pričamo izvesno vreme je da su simptomi ipak blaži, da bolest čak prolazi i bez simptoma, što je i razlog zašto je zaraznost velika, ali na svu sreću su blaži simptomi, prolazi bezazlenije, dodaje direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Požarevačka bolnica nije više u kovid sistemu, a pacijenti iz okoline koji zahtevaju hospitalizaciju, šalju se u bolnicu u Kruševcu.

Jovanović povodom  LJKI i masovnog okupljanja smatra da ta mafinestacija treba da se održi.

To je nešto što karakteriše i promoviše naš grad. Za dve godine naš grad je pretrpeo štete, zbog toga sam ja da LJKI ove godine treba da se održi. Dovoljna je samo pažnja da ukoliko se radi o zatvorenom prostoru, da se nosi maska. Što se tiče Ljubičevski konjičkih igara, uglavnom je to otvoren prostor, tako da mislim da to treba da se održi,” zaključila je ona.

U kratkoj izjavi za boom 93, direktor bolnice u Požarevcu, Danko Nikolić rekao je da u bolnici nema trudnica pozitivnih na koronu.

Trenutno nemamo nijednu zaraženu trudnicu. Sve se dobro završilo sa jednom koja je bila zaražena”, naveo je Nikolić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Moj deda nije primio nijednu a njegovi drugari koji su primili sve moguće doze su na Igmi, pali im sveće ide na daće, ubija vreme, penzioner šta ćeš

%d bloggers like this:
Send this to a friend