Društvo

Jovanović: Očekujem da buster Sinofarma da dosta antitela i da štiti od omikrona

Boom93/MMV
Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je za RTS da, prema podacima istraživanja "Sinofarmove" vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, i ako omikron soj dođe u Srbiju, osobe koje su primile "Sinofarmovu" vakcinu biti zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja.

Profesorka Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekla je da u Srbiji nije potvrđen omikron soj, kao i to da nije potvrđeno ni prisustvo delta plus varijante koronavirusa.

„Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju“, rekla je profesorka Jovanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodala je da nije sigurna da je virus u cirkulaciji i da je u pitanju druga preteća varijanta virusa koja stiže iz Južne Afrike.

„Prva je bila krajem decembra i početkom januara, takozvana beta varijanta virusa, koja je uplašila veliki broj naučnika i istraživača upravo zbog toga što je imala mutaciju koja izbegava imunski odgovor. Beta varijanta virusa se proširila u nekih 20 zemalja sveta, ali ni u jednoj zemlji nije postala dominantna varijanta. Nadajmo se da će tako biti i sa ovom novom varijantom koja ima mnogo veći broj mutacija“, kazala je Jovanovićeva.

Dodala je da u vezi sa novom varijantom brinu posledice mutacija, kao i to da li će nova varijanta virusa brže da se širi i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku.

„Ono što je posebno važno odnosi se na to da li su nam dovoljno pouzdani dijagnostički testovi, da li moramo da menjamo terapijske protokole i da li će nova varijanta virusa izbegavati imunski odgovor stečen ili prirodnom ili vakcinalnom infekcijom“, navela je Tanja Jovanović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend