Društvo

Jovanović: Sledeće subote cela Srbija dolazi u Beograd

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

&#8220;Plan je da se sledeće subote u Beogradu svi skupimo i da cela Srbija dođe u prestonicu&#8221;, kaže za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta i tako najavljuje veliki protest i novu blokadu auto-puta za 15. januar. <div class="article-banner"> <div id="div-gpt-ad-1620632716371-0" data-google-query-id="CPm7ypK9pPUCFRsw4Aod4s0IpQ"></div> </div>

Povodom najave premijerke da je Vlada blizu odluke da poništi sve poslove sa Rio Tintom, on kaže:

„Ani Brnabić fali još malo, mi ćemo joj pomoći da dođe do te tačke, da uradi ono jedino što mora i što je najavila – da se ova agonija prekine i da se raskinu sve obaveze prema Rio Tintu“, rekao je Jovanović i dodao:

“Od 15. januara planiramo dalju radikalizaciju protesta ukoliko se ova dva zahteva ne ispune. Oko zdrave životne sredine, zdravlja ljudi i prava svih građana na dostojanstven život i rad na svojim imanjima neće biti kompromisa, jer Srbija nije ničija kolonija”.

Da nema odustajanja od protesta i da se borba protiv Rio Tinta nastavlja poručuje i Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije.

“Ovo su zahtevi važni za celu Srbiju. Treba da se dobro razmisli o eksploataciji ruda i uticaju, da li to podrazumeva uništavanje čitave zemlje i proterivanje stanovništva sa njihove zemlje. O tim aspektima se nije ni razmišljalo, mi sada moramo da nateramo ovu vlast da ode da bi došla neka druga koja će o tome da razmišlja”, zaključila je Stojković, prenosi Nova.

Ekološki ustanak i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozvali su sve srodne organizacije na sastanak u cilju planiranja daljih protestnih aktivnosti i radikalizacije odbrane Srbije od Rio Tinta i drugih sličnih kompanija.

Sastanak će se održati danas u Gornjem Milanovcu u 14 sati posle protesta za čist vazduh, koji počinje u 12 časova u organizaciji lokalnih udruženja.