Društvo

Jovetić: Koji su benefiti zatvorenog bazena?

Foto: S.Lisac
Grad Požarevac još uvek nema zatvoreni bazen, a priča oko njegove izgradnje traje bar dve decenije.  Poslednji put je 2013.godine pokrenuta ideja izgradnje, ali se odustalo posle samo dve godine. Od pre dve godine ponovo je pokrenuta priča o bazenu.

Svakom gradu potreban je jedan zatvoreni bazen, ne samo zbog bavljenja vaterpolom, već i zbog opšteg zdravlja građana. S tim se u potpunosti slaže Nikola Jovetić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, trener plivanja koji se obukom neplivača i plivača bavi od 2012. godine, a od 2017. trenira pri udruženju “Delfin 012”.

“Godinama unazad, nažalost, 20 godina jedna te ista priča o zatvorenom bazenu nikako da se ostvari. Verujem da bi izgradnja zatvorenog bazena u našem gradu bila jedan veliki plus, i da bi korist bila obostrana, i što se tiče i samog grada, jer bi dolazili i ljudi sa strane, svakako i za nas koji se bave plivanjem ili vaterpolom”, ističe Jovetić.

Jovetić, već oko pete godine uči decu da plivaju, upoznaje ih sa vodom i njenim prednostima. Kaže da je iz godine u godinu interesovanje za plivanje sve veće, te je pravo vreme da Grad dobije zatvoreni bazen.

Ove letnje sezone, Grad Požarevac je organizovao besplatne kurseve plivanja. Uz ogromno interesovanje, kurs plivanja prošlo je oko 180 polaznika.

Najveći problem je zimi, kada prođe sezona na otvorenom bazenu. Vaterpolisti i svi oni koji se bave plivanjem prinuđeni su da se snalaze kako znaju i umeju. Jednom nedeljno, oko 15 dece sa svojim roditeljima, odlazi u Pančevo.

To potvrđuje majka čija deca treniraju plivanje, Marija Jović, koja kaže da u letnjim mesecima kada bazen radi, sve odlično funkcioniše. Deca imaju svakodnevne treninge po dva sata dnevno, ali to traje svega dva i po meseca. Ipak, deca su ove sezone uspela da osvoje dosta medalja kako na školskom tako i na medjunarodnom takmičenju. A zimi kreće snalaženje odnosno odlazak u Pančevo.

Foto: S.Lisac

“Sada se snalazimo tako što se mi roditelji organizujemo medjusobno, pa decu i trenera vozimo vikendom za Pančevo, na zatvoreni bazen. Mnogo bi nam značilo da Požarevac ima zatvoreni bazen, jer  bi deca tako svakodnevno održavala kondiciju, izdržljivost i dobru tehniku plivanja. Mogli bi više da napreduju i usavršavaju sve tehnike plivanja. Plivanje je najkompleksniji i najzdraviji sport koji aktivira sve grupe mišica, koriguje deformitete kičme i povoljno utiče na opšte zdravlje organizma”, kaže Jović.

Trener plivanja, Nikola Jovetić navodi da Pančevo ima zatvoreni bazen koji je otprilike konstrukcije i veličine kako bi trebalo da izgleda naš bazen u budućnosti.

“Mi i vaterpolo klub tokom zimskog perioda  posećujemo Pančevo i njihov zatvoreni bazen  Deca imaju volju da jednom nedeljno odemo u Pančevo i sat, dva plivamo i treniramo.  To je nešto, ali svakako ne i dovoljno.  Izgradnja zatvorenog bazena bi imalo višestruku korist kako za građanstvo tako i za klubove, ocenjuje Jovetić.

Naglašava da se sve češće susreće sa deformitetima kičme kod dece. Puno je dece sa skoliozom, kifozom  i problemima  sa grudima, te ovaj trener plivanja apeluje na roditelje da, bar leti,  dovode decu sa potencijalnim deformitetima na plivanje, jer je ne postoji bolja fizička aktivnost od plivanja.

Foto: S.Lisac

“Kroz samo mesec dana vežbanja na bazenu, primetan je veliki napredak. Vežbanje na bazenu daje nemereljiv doprinos u prevenciji i lečenju deformiteta kod dece, a i kod odraslih. Plivanje je najbolja fizička aktivnost u svakom pogledu i nijedna fizička aktivnost ne može da zameni ono što plivanje može da pruži.

U iščekivanju zatvorenog bazena, Jovetić poziva sve ljude da se narednog leta pridruže školi plivanja. Ističe da je plivanje stvar opšte kulture, nije stvar luksuza i nešto što je stvar odabira, ne poznaje granice, niti godine, niti fizičke sposobnosti.

Podsetimo, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca je za Boom93 rekao da lokalna samouprava mora u budućnosti da nađe sredstva za izgradnju aneksa hale i zatvorenog bazena.

„Mi imamo volju da izgradimo zatvoreni bazen i sve buduće sportske objekte, ali najveći problem lokalne samouprave će biti finasiranje izgradnje tih objekata“,  istakao je tad.

Projekat zatvorenog bazena

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ovaj momak je vrhunski trener i pedagog! Treba mu omoguciti mesto za rad, a nama prostor za relaksaciju do leta.

%d bloggers like this:
Send this to a friend