Društvo

Kad je Požarevac postao Grad?

Foto/T.S. spomenik Milošu gradski park
Požarevac je pre 15 godina bio opština. Nakon što je  Vladi Srbije upućen zvaničan zahtev za izmene i dopune predloga novog zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, krajem  2007. godine Požarevac dobija status Grada.

Tadašnji predsednik opštine Požarevac Dušan Vujičić, obrazložio je u zahtevu za dobijanje statusa grada, da Požarevac vekovima predstavlja ekonomski, administrativni, kulturni, istorijski i geografski centar u ovom delu  Srbije, u kome  se nalazi sedište Braničevskog okruga, te gravitiraju opštine Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Malo Crniće, Žabari i Žagubica, ali i čitava istočna Srbija sa opštinama Majdanpek, Donji Milanovac, Bor, Zaječar, Negotin. Požarevac, preko Đerdapske magistrale, povezuje Srbiju sa susednim državama, sada članicama EU, Rumunijom i Bugarskom.

U dopisu koji je poslat Vladi Srbije, navedeno je da je Požarevac dugo bio druga prestonica knjaza Miloša Obrenovića, koji je u njemu gradio konake za sebe i porodicu.

Status grada Požarevac ne zaslužuje samo zbog istorijskih činjenica, već i zbog značaja koji danas ima za područje koje ga okružuje. U njemu se danas nalaze sedišta stručnih službi Vlade Srbije koja su nadležna za dva okruga, Braničevski i Podunavski„, rekao je tada Vujičić i dodao da u ovom gradu funkcionišu Nacionalna služba zapošljavanja, Regionalna privredna komora i Komanda garnizona Vojske Srbije, nadležne za Braničevski i Podunavski okrug. U Požarevcu se nalazi i Okružni sud, kao i Trgovinski sud za Braničevski i Podunavski okrug.

Želimo da ovaj grad u budućnosti postane slobodna industrijska zona, dok njegovo zaleđe ima velike potencijale za izgradnju brojnih turističkih kapaciteta.

Opština Požarevac dobila je status grada, krajem 2007. godine, a naredne godine za prvog gradonačelnika Grada Požarevca izabran je  Saša Valjarević. Njegov mandat trajao je samo 6 meseci.

Da bi opštine dobile status grada trebalo je da imaju više od 100.000 stanovnika, ali i da su ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar regiona. Iako nema potreban broj stanovnika, opština Požarevac status grada dobila je zbog posebnog geografskog položaja i izuzetnog značaja za pojedina područja Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Jedan tip prefarbao magarca u crno belo, pa probo da ga proda ko zebru. Umalo da mu uspe. A mozda ce jednog dana I Po da bude grad.

  • Odlično napisano g-đice Lisac!

    Požarevac veoma lako može da postane pravi grad,ali moraju da se ispune određeni uslovi,kao što su bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodršce-kabadahije i tajkune-lopine,koji već više od 30 godina pljačkaju, uništavaju, ubijaju Požarevac i njegove građane!

    POBUNA DO SLOBODE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend