Društvo

Kada će i pod kojim uslovima biti dozvoljene posete gerontološkim centrima

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je svaki gerontološki centar jedinstven sam po sebi, ali postoje određena pravila i zahtevi koji su potrebni da bi se dozvolila poseta – jedan od njih je da nije bilo slučajeva kovida u prethodnih 14 dana.

Krizni štab je doneo odluku da se vakcinisanim korisnicima Gerontoloških centara dozvole posete – pod određenim uslovima, i uz sve zaštitne mere.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su korisnici gerontoloških centara zbog godina starosti i različitih pridruženih oboljenja u najvećem riziku za nastanak različitih komplikacija, pa je osnovna preventivna mera bila zabrana poseta.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji više od 10 meseci oni nisu videli svoje najmilije i sada su se stekli uslovi da je to moguće pod određenim okolnostima.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je svaki gerontološki centar jedinstven sam po sebi, po organizacionoj i prostornoj organizaciji, ali postoje određena pravila i zahtevi koji su potrebni da bi se dozvolila poseta korisnicima – a jedan od njih je da nije bilo slučajeva kovida u prethodnih 14 dana.

Kaže da ako je bila prijavljena epidemija, mora da se sačeka da se odjavi, a preduslov je dvostruki maksimalni inkubacioni period nakon poslednjeg prijavljenog slučaja bolesti.

Takođe je potrebno da je korisnik kompletno vakcinisan i da je od poslednje doze prošlo najmanje nedelju dana.

Ona ističe da je potrebno primenjivati i ostale preventivne mere od momenta zakazivanja posete, vođenja evidencije o posetama i svim daljim koracima.

Prve posete gerontološkim centrima

Ističe da su date preporuke gerontološkim centrima o posetama, tako da već od danas mogu da planiraju svoje aktivnosti u tom smeru.

Podseća da su 24. decembra krenuli u vakcinaciju sa gerontološkim centrima i oko 7.000 njih ili zaposlenih su primili makar jednu dozu vakcine.

„U preostalim centrima ima makar jedan slučaj kovida, ako je prijavljena epidemija čeka se da se odjavi i da se stvore uslovi kada je bezbedno da se primi vakcina“, kaže Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, gerontološki centri su prioritet, polovina od 7.000 osoba je primila obe doze.

Epidemijska situacija u domovima

Prethodnih dana primetan je trend pada učestalosti obolevanja, sve je manji rizik, u svakom slučaju, mere moraju i dalje da se primenjuju, pozitivan je 531 korisnik i 317 zaposlenih, kaže ministarka.

Rekla je da se svake nedelje gerontološki centri snabdevaju antigenskim testovima i većina detektovanih slučajeva oboljenja su u asimptomatskoj fazi.

Darija Kisić Tepavčević kaže da se fluktuacije očekuju, ali se registruje trend pada.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend