Društvo

Kada će policija moći da uđe u stan bez naloga i ko bi mogao biti pod biometrijskim nadzorom

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima izazvao je brojne kontroverze u srpskoj javnosti protekle nedelje, od toga da su predviđene odredbe protivustavne do toga da su ovlašćenja policije prevelika. Milica Bondžić, major policije i zamenik sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova navodi za RTS da su se poslednjih dana pojavile možda pogrešne, paušalne tvrdnje koje mogu da zabrinu i uznemire javnost.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima prošle godine izazvao je burne reakcije javnosti da se njime ugrožavaju ljudska prava i da je u delovima suprotan Ustavu Srbije. Najveće podozrenje javnosti izaziva biometrijski nadzor i pretres stana bez naloga suda.

Milica Bondžić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da su se u javnosti poslednjih dana pojavile možda pogrešne, paušalne tvrdnje.

„Kada to kažem, posebno mislim na tvrdnje da su pojedine odredbe Nacrta zakona protivne Ustavu. U Republici Srbiji jedino Ustavni sud ima mandat da ocenjuje usaglašenost odredaba zakona sa Ustavom, tako da paušalne tvrdnje apriori date da neka odredba Nacrta zakona nije u skladu sa Ustavom mogu samo da zabrinu ako ne i uznemire javnost“, ističe Bondžićeva.

Naravno, dodaje i, da svako ima pravo na svoje mišljenje, da to poštuju i da su otvoreni za saradnju.

Iz tog razloga su i produžili javnu raspravu, umesto do 31. decembra, trajaće do 22. januara. Više na LINKU.