Društvo Ekonomija

Kada roming u regionu ipak može da vam se naplati skuplje?

mobilni telefon
Foto/ mobilni /roming ilustracija/ pixabay
Od juče je ukinut roming u zemljama Zapadnog Balkana, što znači da će vas poruke, razgovori i internet sa karticom srpskog operatora koštati isto u Srbiji, Crnog Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Kako su za Novu ekonomiju potvrdili iz Telekoma i A1 (nekadašnjeg VIP-a), poruke i minuti iz tarifnog paketa koji koristite u Srbiji, pod istim uslovima moći ćete da koristite i u državama regiona.

Iz Telekoma kažu da će se isto odnositi i na prenos podataka, odnosno korišćenje interneta, pa će tako važiti sve što imate i u okviru trenutnog paketa.

A1 ističe da „određena količina internet paketa moći će da se iskoristi bez dodatne naknade, posle čega operator ima pravo da naplati usluge prenosa podataka po cenama u nacionalnom saobraćaju, uvećanim za iznos naknade za roming“.

„Preporučujemo korisnicima da se upoznaju sa raspoloživim sadržajem internet saobraćaja u skladu sa tarifom koju koriste, pre napuštanja zemlje i po povratku“, kažu iz A1 u odgovoru Novoj ekonomiji.

Na naša pitanja nisu odgovorili iz Telenora, ali su na svom sajtu objavili uslove korišćenja rominga na teritoriji Zapadnog Balkana.

Navedeno je da se svi pozivi i poruke koje se koriste u okviru teritorije Zapadnog Balkana tarifiraju isto kao u domaćem saobraćaju, dok korišćenje interneta zavisi od paketa koji imate.

Dok neki tarifni paketi podrazumevaju da ćete moći da iskoristite sav internet na koji i inače imate prava kada ste na teritoriji Srbije, za druge pakete je ograničena količina GB koje možete da koristite u zemljama Zapadnog Balkana.

Na sajtu mobilnog operatera Globaltel su takođe objavljeni uslovi korišćenja rominga na Zapadnom Balkanu.

Objavljeno je da je korišćenje roming usluga u regionu omogućeno na svim tarifama, osim ukoliko nije drugačije definisano uslovima pojedine tarife.

Preciziraju da ukoliko u svom paketu imate uključen saobraćaj ka ostalim mrežama u Srbiji, onda će se ovaj saobraćaj koristiti i u zemljama regiona Zapadnog Balkana, dok će u drugim slučajevima saobraćaj biti tarifiran u skladu sa cenama domaćeg saobraćja prema ostalim mrežama.

Svi domaći operateri pozivaju se na politiku primerenog korišćenja. To se pre svega odnosi na uslugu prenosa podataka, tj. korišćenja interneta, gde je predviđena dozovljena količina podataka koju korisnik može iskoristiti u regionalnom romingu, nakon čega plaća i dodatnu naknadu za roming, objavljeno je na sajtu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Politika primerenog korišćenja omogućava i sprečavanje zloupotrebe i neprimerenog korišćenja usluga regionalnog rominga.

To znači da u roku od četiri meseca ne možete da imate veću potrošnju u regionlanom romingu u odnosu na domaćio saobraćaj.

„U tom slučaju mobilni operator upozorava korisnika i ostavlja mu rok od 15 dana za promenu obrasva korišćenja, nakon čega može otpočeti sa naplatom dodatne naknade za roming na domaću maloprodajnu cenu usluge mobilne kominikacione mreže, a sa tom naplatom prestaje čim potrošnja korisnika više ne upućuje na rizik od zloupotrebe,“ piše na sajtu RATEL.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend