Društvo

Kada su temperature visoke najteže je radnicima na otvorenom, kako ih zakon štiti?

FOTO:Boom93/S.Lisac

FOTO:Boom93/S.Lisac

Napolju je vruće i kada samo sedite, a kako je radnicima na gradilištima ili na vrelom asfaltu? Kada je temperatura iznad 35 stepeni, najugroženiji su stari, hronični bolesnici, deca i trudnice. Kako zakon štiti radnike u najtoplijim letnjim danima?

Nije lako biti biti na terenu po visokim temperaturama, koje su za danas i naredne dane prognozirane za Požarevac, ali I teritoriju cele Srbije.

„Najteže je od 12, pola jedan do četiri ili pet sati. Tada je najteže sunce, tada je najtoplije, znači najteže je posle podne“, navodi za RTS Zlatko Galicki, radnik.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, ako ima više od 36 stepeni, poslodavci su dužni, ako je to moguće, da prekinu radove.

Kada je ovako toplo i gradske službe drugačije organizuju rad.

Kako Boom93 saznaje u Gradskoj upravi grada za sada nema promena i radi se po ustaljenom režimu rada.

U JKP „Komunalne službe“ u zavisnosti od visokih temperatura ponekad se skraćuje vreme, dok u „Vodovodu i kanalizaciji“ kažu da radnici koji su na terenu prave češće pauze.

“Radnicima na terenu šaljemo vodu kako bi se osvežili, a u zavisnosti od vrste radova pravi se I više pauza tokom rada, kako bi se organizovali da se obavi posao, ali i da sačuvamo radnike I njihovo zdravstveno stanje, što je I najvažnije. To se najviše odnosi na radnike koji rade na odnošenju smeća I čišćenju ulica. Noćna smena je već lakša varijanta”, kaže za Boom93, Marjan Đorđević, šef službe pijačne usluge.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija navodi da se radnicima koji rade na otvorenom takođe nosi hladna voda kako bi se rashladili

“Radnici prave pauze, kada su najviše temperature sklanjaju se u hladovinu, a nakon toga se poslovi završavaju, jer ukoliko bi se potpuno stalo sa radom došlo bi do nagomilavanja poslova kojih je već previse”, navodi direktor Aleksandar Dimitrijević.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili informacije iz Preduzeća za puteve na koji način se organizuje rad na terenu za radnike ovog preduzeća kada su temperature veoma visoke.

„Sunčanica, nesvestica, dehidracija, su neke stvari koje mogu da se dese. Najbolje bi ne izlaziti napolju u najtoplijem delu dana, unositi što više tečnosti, ali I obavezno imati šešir na glavi“, navela je ranije za Boom93 dr Milica Vujčić iz Hitne pomoći.

Šta kaže Ministarstvo?

Ministarstvo za rad preporučuje na visokim temperaturama češće pauze, rad u više smena, izbegavanje rada u najtoplijem delu dana, dodatnu radnu snagu i letnju opremu za rad.

Nismo jedini koji nemaju zakon koji bi zabranio rad na otvorenom ako je napolju prevruće. Takve odredbe nemaju ni britanski, francuski, italijanski zakon. U Španiji i Kini propis postoji, a u Nemačkoj je poslodovac dužan da interveniše ako je u kancelariji više od 26 stepeni. Mediji prenose da je u Kataru tokom izgradnje fudbalskih stadiona za Svetsko prvenstvo od vrućine umrlo više od 6.000 ljudi.