Društvo

Kako će Grad rešiti problem deponovanja i selektovanja otpada?

Foto:S.Lisac
Usvojen je izmenjeni prostorni plan kako bi se ubuduće razradila lokacija za izgradnju regionalne deponije koja je planirana u Kličevcu. 

Izmena prostornog plana je sticanje preduslova za dalju plansku razradu lokacija za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom, a na osnovu programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022–2031. godine. Izmenama bi Grad Požarevac trebalo da reši dugoročni problem deponovanja i selektovanja otpada.

Od predviđenih 26, na kojima se primenjuju tehnologije upravljanja otpadom u Srbiji je izgrađeno svega deset regionalnih sanitarnih deponija u Srbiji (Užice, Lapovo, Kikinda, Jagodina, Leskovac, Pirot, Sremska Mitrovica, Pančevo, Vranje i Subotica), dok Gornji Milanovac ima lokalnu sanitarnu deponiju.

Poslednjih dvadeset godina razmatrale su se mogućnosti izgradnje regionalne deponije u Požarevcu. Grad sada planira da izgradi regionalnu deponiju na zemljištu između Kličevca i naselja Kurjače. Meštani Kličevca i okolnih sela negodovali su zbog izbora lokacije grada Požarevca na kojoj se planira izgradnja regionalne deponije, a kako su ranije za Boom93 izjavili na području Braničevskog okruga ima dosta površina koje se nalaze daleko od naseljenih mesta i koje bi bile pogodne za izgradnju regionalne deponije, kao i da su prve kuće meštana Kurjača na samo 1.500 metara udaljenosti od parcela na kojima će biti deponija.

Reciklažni centar za komunalni otpad je izgrađen u Požarevcu, ali još uvek nije otvoren. Njega bi trebalo da koriste Požarevac, Kostolac, ali i Veliko Gradište i Golubac. Otvaranjem ovog postrojenja Požarevac bi rešio pitanje deponovanja komunalnog otpada, nakon čega slede i prvi koraci u primarnoj selekciji smeća. Puštanjem u funkciju ovog kompleksa, prestaće organizovano odvoženje i odlaganje otpada na neuslovnim deponijama. Otvaranje reciklažnog centra kasni skoro dve godine.

Takođe, potrebno je zatvoriti deponije koje su “ekološke bombe”. Zatvaranje nesanitarne deponije “Jeremijino polje” u Požarevcu najavljuje se godinama unazad. Još uvek je aktuelna, a njena sanacija i zatvaranje bila je planirana za kraj 2021. godine. Za to je potrebno dvostruko više novčanih sredstava nego što je ranije planirano.

Zamenik gradonačelnika, Slaviša Aleksić  rekao je ranije da se očekuje izdvajanje iz budžeta grada još oko 30 miliona dinara za njeno zatvaranje nesanitarne deponije.

Kako bi se zatvorila deponija i na kraju postala livada, potrebno je skoro 60 miliona dinara. Očekuju se dodatna sredstva, jer je prevaziđena vrednost koju je projektovao Institut Jaroslav Černi, rekao je Aleksić ranije za Boom 93.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Pozivam novinare Boom-a da pročešljaju detaljno izmenjeni Prostorni plan u delu upravljanja otpadom, jer je mozda sitnim slovima i bez publiciteta izmenjen i u delu upravljanja opasnim otpadom, da budem precizniji, za SPALIONICU, jer je to jedini put za dobijanje dozvole…

  • Vi stvarno mislite da ova garnitura ljudi što trenutno vodi grad imaju kapaciteta za tako nešto. Oni ne mogu jednu običnu zakrpu na asfaltu da realizuju uspešno a očekujete realizaciju ovakvog projekta

%d bloggers like this:
Send this to a friend