Društvo

Kako će izgledati nastava u školama od septembra?

skola
Boom93/T.Spasojević
Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom prosvete usaglasilo  da se od septembra napravi novi model decentralizacije nastave za osnovce i srednjoškolce koji će se razlikovati u odnosu na teritoriju na kojoj se nalazi određena obrazovna ustanova.

Bliži  se septembar i početak nove školske godine,  a jedno od glavnih pitanja koje se postavlja po kom modelu će učenici osnovnih i srednjih škola pohađati nastavu u školama.

Novi model nastave podrazumeva organizovanje nove školske godine po takozvanim zonama, ( zelena, žuta i crvena). Zone će se određivati u skladu sa epidemiološkom situacijom na određenoj teritoriji.

Ana Jovanović direktorka ZZJZ
Foto/ T.S. Ana Jovanović direktorka ZZJZ Požarevac

,,U prethodnom periodu bili smo svedoci da je cela Srbija imala isti sistem i da su đaci pratili onlajn ili kombinovanu nastavu. Sada će se formirati modeli po zonama u skladu sa epidemiološkom situacijom na određenoj teritoriji. Pratiće se kumulativivno pojava novozaraženih osoba na 14 dana i na osnovu broja stanovnika određivaće se  model kako će škola koja se nalazi na toj teritoriji da organizuje nastavu. Tako će se određivati zona, a samim tim i model. Škole će na osnovu zone u kojoj se nalaze primenjivati redovnu, kombinovanu ili onlajn nastavu.“  –  istakla je  direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović.

Jovanović naglašava da će ovakav model omogućiti đacima na teritorijama sa manjim brojem zaraženih da redovno prate nastavu, a to je i cilj svake školske godine pa tako i ove. Prelazak na onlajn nastavu će  važiti  za one škole koje se nalaze u mestima u kojima će pojaviti  veliki broj novozaraženih.

,,Procena epidemiološke situacije će biti ključna, a Zavod za javno zdravlje će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje ,,Batut“ slati podatke opštinskom Kriznom štabu za svaku teritoriju. Opštinski Krizni štab će na osnovu tih podataka zapravo vršiti dalju organizaciju nastave na toj teritoriji. Ukoliko se od septembra, na osnovu broja novozaraženih, Požarevac nalazi u zelenoj zoni gde ima mali broj novozaraženih onda će se nastava u  svim školama odvijati regularno.“-  zaključila je Jovanović.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend