Društvo Naše pare

Kako do novca za lečenje dece u inostranstvu?

Skupština Grada Požarevca je na poslednjoj sednici usvojila dopunu odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojom se reguliše ostvarivanje prava na finansijsku podršku za lečenje oboljenja, stanja i povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji. Roditelji za sredstva apliciraju ka republičkom Budžetskom fondu za lečenje u inostranstvu, a nakon odbijenice RFZO.
ilustracija: Pixabay

Suština je da će Grad Požarevac svake godine  izdvajati do 1 odsto poreskih prihoda budžeta u korist republičkog fonda koji opredeljuje novac za lečenje u inostranstvu kod koga će roditelji moći da apliciraju za sredstva potrebna za lečenje.

Kako se navodi u odluci, gradsko veće će svake godine određivati iznos sredstava koji se upućuje republičkom fondu za lečenje, na osnovu čega će gradonačelnik zaključiti ugovor sa Ministarstvom zdravlja.

Zaključkom gradskog veća već je bilo naloženo Odeljenju za budžet i finansije da interventno obezbedi 24.916.946 dinara i ovlašćen gradonačelnik da zaključi ugovor sa ministarstvom.

Opozicioni odbornici su kritikovali odluku. Slobodan Vasić iz Dosta je bilo postavio je pitanje efikasnosti državnog fonda za lečenje, nepostojanja garancija da će za neko dete novac biti odobren i predložio usvajanje lokalnog fonda na teritoriji Grada koji bi imao proširene kriterijume za dodelu u odnosu na republiku.

Gradonačelnik je ostao na stanovištu da je pomenuto rešenje jedino zakonsko rešenje kojim lokalna samouprava može da pomogne u rešavanju ovog problema.

Inače, čitava skupštinska rasprava potekla je u neprijatnoj atmosferi i međusobnim optužbama, a van toga je ostalo nejasno da li se u kojoj meri roditelji obraćaju postojećem državnom fondu za finansijsku podršku za lečenje dece u inostranstvu.

Rukovodilac odeljenja za budžet i finansije, Milan Dabić objasnio je da u državnom fondu koji odobrava sredstva za lečenje u inostranstvu roditelji mogu da se obrate za sredstva tek nakon što su sa lekarskom dokumentacijom odbijeni kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

„Sa lekarskom dokumentacijom da je u pitanju bolest, stanje ili povreda, upućuje se zahtev RFZO. Tamo ima nekih para, ali se brzo istroše i ljudi večinom dobijaju odbijenice. Odbijenica i lekarska dokumentacija su jedina dva papira koja su potrebna da se podnese zahtev Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u zemlji“, objasnio je on.

Dabić je takođe rekao da je Grad poslao upit da li je bilo ko podnosio zahteve prema državnom fondu za lečenje, za decu koja su bila navedena u peticiji.

„Dobili smo odgovor da nije upućen zahtev. Imamo dopis Ministarstva zdravlja za (u tom trenutku) četvoro mališana da zahtevi nikada nisu podneti“, rekao je on i pozvao roditelje da to što pre učine.

„Dajte odmah lekarsku dokumentaciju i odbijenicu RFZO za dva deteta, dajte nek se ovi drugi roditelji obrate RFZO, dobiju odbijenicu i obrate se fondu za lečenje u inostranstvu“, zaključio je on.

Odricanja

Prilikom rasprave u parlamentu podnet je predlog da se odbornici odreknu dnevnica (naknada po održanoj sednici skupštine) u korist dece za čije lečenje se prikuplja novac SMS porukama. Iznos dnevnica je 6,23 odsto prosečne bruto zarade u Srbiji. Svaki odbornik je ponaosob to mogao da uradi nakon sednice dostavljanjem tekućeg računa u čiju se korist odriče dnevnice. Pitanje odricanja od mesečnih naknada koje ostvaruju odbornici, a koje su značajno više (46,55 odsto od prosečne bruto zarade), nije se čulo u skupštini.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Ponovo odličan članak,bravo,Uroše!
  Mi o klin,oni „podobni“ o ploču!
  Sve guzonje u lokalnoj samoupravi nemaju želje,bilo kome da pomognu! Samo se vade na razne gluposti i novac iz gradskog budžeta šalju u centralu SNS!
  Nikada se stanje u gradu neće promeniti,osim…,pobuna, LUSTRACIJA!
  Naravno,da nisu raspravljali o odricanju odborničkih plata,kako bi nekome pomogli,jer su partije interesno kriminalne organizacije!
  Da bi se neko odrekao odborničke plate,mora da ima visoke moralne standarde i da poseduje empatiju,naravno,efharistija se podrazumeva!

%d bloggers like this:
Send this to a friend