Društvo

Kako do vantelesne oplodnje sredstvima Grada?

Foto:Pixabay/ilustracija
Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, pod određenim uslovima mogu ostvariti parovi, najviše dva puta iz budžeta Grada. Ove godine Grad Požarevac izdvojio je 3,8 miliona dinara.

Od prošle godine povećan je iznos naknade troškova za vantelesnu oplodnju za 150 hiljada dinara odnosno sa 250 hiljada na 400 hiljada dinara po paru.

Dopunjena je i odluka o ostvarivanju prava na naknadu za vantelesnu oplodnju, te ukoliko je žena u postojećoj zajednici dobila jedno dete prirodnim putem, pa je nakon rođenja ustanovljena neplodnost kod jednog od partnera i pored odgovarajućeg lečenja, ima pravo na naknadu troškova sredstvima budžeta Grada Požarevca radi dobijanja drugog deteta.

Inače, naknada troškova može da ostvari ukoliko jedan od partnera ima državljanstvo Republike Srbije,  ima prebivalište na teritoriji grada Požarevca,  ispunjava zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju,  žena ili muškarac imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja, postupak vantelesne oplodnje vrši u izabranoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji RS, te da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45. godinu života.

Zahtev za ostvarivanje prava za naknadu troškova podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Požarevac.
Ovaj vid podrške u 2020.godini ostvarilo je 10 parova u Gradu Požarevcu, a 2019. njih 12.

„Mislim da se povećao broj poziva shodno tome što se i više u medijima priča o problemu neplodnosti, i onda se nekako te stege i barijere skidaju, pa je ljudima lakše da pozovu, mada je muškarcima uvek teže da pozovu i manji je broj poziva sa njihove strane. Mada, raduje nas, zaista svaki poziv muškarca. Na dnevnom nivou pozove pet do šest muškaraca sa nekim konkretnim problemom“, navodi za RTS, Sandra Jovanović iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Procenjuje se da problem sa sterilitetom u Srbiji ima 300.000 parova. Postupak vantelesne oplodnje može da košta i nekoliko hiljada evra.

Najviše je parova koji nemaju dece, ali ima i onih koji imaju jedno dete, ali iz medicinskih razloga ne mogu ponovo da se ostvare kao roditelji, iako to žele.

Srbija je jedina zemlja uz Izrael koja finansira neograničeni broj postupaka vantelesne oplodnje. U Beogradu je to samo za žene do 43. godine, a u ostalim gradovima do 45, 48, pa i do 50 godina. U Požarevcu je za žene do 45 godina.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend