93 sekunde Društvo

Kako funkcioniše biblioteka u vreme korone? (VIDEO)

Foto: S.Lisac
Biblioteke širom sveta su u jednom trenutku zatvorile svoja vrata zbog korona virusa. Izuzetak nisu bile ni bilioteke u Srbiji. Otvaranjem biblioteka, rad sa korisnicima se nastavio, a prilagođavanje rada u novoj situaciji donelo je dosta izmena, izostali su neki programi, mere su tražile veću organizaciju i oprez.

Direktorka narodne biblioteke u Požarevcu, Vera Mitrović Zarić kaže da korisnici i dalje nemaju slobodan pristup biblioteci, ali da će situacija biti takva sve dok se ne popuste mere.

Na samom ulazu u biblioteku postavljen je pult gde zaposleni pozajmljuju knjige i daju preporuke čitaocima.

 “Pošto nam je omladinsko i odeljenje za decu u okviru biblioteke i nije odmah na ulazu, po potrebi izlaze i stručni radnici. Ukoliko ima istraživača koji bi istraživali neku građu koja se nalazi u okviru zavičajnog odeljenja ili odeljenja periodike, njima se izlazi u susret tako što mogu u čitaonicama da  pretražuju i prelistavaju građu koja ih interesuje”, kaže Mitrović Zarić.

Foto: S.Lisac

 Svi su u obavezi da po ulasku u biblioteku nose zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju su na pultovima, a knjige koje se vraćaju odlažu se u karantin.

 “Odlažu se u karantin 72 sata, jer se virus na papiru zadržava negde oko 10 sati. Posle tog perioda, one odlaze u fond, tamo gde im je i mesto i mogu opet da idu u pozajmicu.”

Prošle godine strah zbog virusa bio je veliki i to se osetilo, kako po broju upisanih članova tako i po broju posetilaca.   Ove godine je drugačije, opuštenija je atmosfera, nema razlike u broju upisanih. Doneto je pravilo da se daju više knjiga nego inače, tako da umesto tri, članovi mogu pozajmiti  pet i više knjiga.

Osnovna delatnost biblioteke nije dovedena u pitanje, ali su radionice informatičkog opismenjavanja za penzionere, radionice robotike i likovne radionice prestale sa radom zbog predostrožnosti i očuvanja zdravlja.

Najpopularnija je psihološka  literatura.

“Ljudi jednostavno traže odgovore na mnoga pitanja i tu ih i nalaze. Taj fond se i obnavlja i to je nešto što se najviše čita. Muška populacija voli kriminalističke žanrove i stručne knjige o politici i političkoj situaciji.”

Nabavka knjiga je po rečima Zarić MItrović zadovoljavajuća,a jedna od nabavki biće stare i retke knjige.

 “Dopunjujemo i taj fond koji je vrlo bitan, najznačajniji i najvredniji u našoj biblioteci, a kroz javne nabavke vodi se računa da fond beletristike bude najviše zastupljen i najbogatije opremljen novim naslovima. Tu je i stručna literatura kao i broj knjiga koji je namenjen deci.”

Na dečijem odeljenju bibliotekarka Slavica Vučinić kaže da su se neke stvari poboljšale. Šta nam je korona donela dobro?

Zbog trenutnih mera, roditelji ne mogu sa decom da uđu na dečije odeljenje. Vučinić kaže da preporuku za knjige sada traže od nje, a ona deci bira knjige prema uzrastu.

“Najčešće roditelji smatraju da je njihovo dete najpametnije, da je njihovo dete sposobno da u pet godina čita knjige koje je roditelj čitao sa 12 godina. Ne razmišljajući o tome da je sve to kontraproduktivno i da oni apsolutno na taj način decu odbijaju od knjige.“

 U vreme kada se u biblioteku ne može ući, zaposleni sa dečijeg odeljenja izašli su iz biblioteke i u jednom od vrtića upisali sve vrtićke uzraste i odneli deci  sto knjiga na zajam. Nastaviće i u ostalim vrtićima, kaže Vučinić.

Foto: S.Lisac

Ono što je loše je što su sve radionice koje su organizovane na dečijem odeljenju prestale sa radom.

Vučinić smatra da deca jedva čekaju da ponovo uđu u biblioteku, posebno ona koja nisu bila naročito zainteresovana ili iz razloga što do sada nisu smela.

Mislim da će ova korona na kraju, kada bude prestala zabrana, da donese veliki boljitak, jer će oni što nisu nešto posebno razmišljali o biblioteci poželeti da dođu, zaključuje Vučinić.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kako funkcioniše biblioteka? Nikako. Jedino kod njih ne sme da se uđe, stojiš na hodniku i uzimaš/vraćaš knjige. Ako nisi došao sa veoma preciznom idejom šta želiš da pozajmiš (uz uslov da je ta knjiga uopšte dostupna), bolje nemoj ni da dolaziš. Barem da imaju neki online katalog knjiga, nego ništa. Šta rade svi oni zaposleni za to vreme, dok jedan dežura na hodniku? Pa ništa.
    Svima nam je korona, ali ipak smeš da uđeš i u opštinu i u sve javne institucije, naravno, pod merama zaštite. Jedino se biblioteka setila da ne pušta nikoga da uđe. Lakše im tako…

  • Za ovih godinu dana “pandemije”,zaposleni u biblioteci su mogli da digitalizuju većinu knjiga i omoguće članovima online čitanje,ali…!?!
    Kao i svuda u Srbiji, biblioteka kao javna institucija služi za partijsko-familjarno zapošljavanje,nepotizam i Patokratija!
    Posebna je priča nestručno baljezganje o zadržavanju “virusa” na papiru,po toj “stručnoj” studiji i mišljenju,najveći prenosioci zaraznih i karantinskih bolesti su lekarski recepti,lekarska mišljenja, laboratorijski izveštaji,lekarski uputi,otpusne liste,itd,itd! “Eksperti” ne stoji vam “priča”!?!

%d bloggers like this:
Send this to a friend