Društvo

Kako Grad planira da pomogne građanima da dođu do zaposlenja?

Boom93/Arhivska fotografija
Grad Požarevac uputio je poziv za učešće u Javnoj raspravi o nacrtu zaključka o usvajanju lokalnog plana za zapošljavanje za 2022. godinu.

Grad Požarevac je pozvao građane da se upoznaju sa nacrtom Lokalnog akcionog plana zapošljavanja i da daju predloge, sugestije i komentare.

Kakve mere je Grad predvideo

U nacrtu plana Grad je predvideo tri mere aktivne politike zapošljavanja.

Prva mera su Javni radovi, a opredeljena sredstva su u iznosu od 7.000.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju mere,  kroz jedan javni rad će se angažovati najmanje 5  nezaposlenih lica iz svih kategorija teže zapošljivih. Na javnim radovima se mogu radno angažovati najmanje 3 nezaposlene osobe sa invaliditetom. Javni radovi će se sprovoditi u oblasti održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Neto naknada po jednom angažovanom licu, na mesečnom nivou iznosiće 28.000 dinara.

Druga predviđena mera je subvencija za samozapošljavanje, a opredeljena sredstva su u iznosu od 3.000.000 dinara.

Subvencije za samozapošljavanje se dodeljuju radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva radni odnos isključivo na teritoriji Grada Požarevca. Predviđena sredstva su u jednokratnom iznosu od 375.000 dinara po korisniku, odnosno 390.000  dinara kada je korisnik osoba sa invaliditetom.

Poslednja mera koju je Grad predložio u nacrtu plana je subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih. Opredeljana sredstva za ovu meru su u iznosu 3.000.000 dinara.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih će se dodeljivati poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru u iznosu od 250.000 dinara po licu radi zapošljavanja nezaposlenih lica iz jedne ili više kategorija teže zapošljivih. Visina subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom iznosi 280.000 dinara.

Javna rasprava o Nacrtu održaće se u periodu od 20. do 26. aprila.

Više informacija možete pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend