93 sekunde Društvo

Priča o Miroslavu Stojadinoviću, čoveku koji je dao krv 110 puta (VIDEO)

Foto: Boom93/M. Veljković
Zbog humanosti svojih građana, koji se redovno odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi, Požarevac nešto više od decenije nosi titulu najhumanijeg grada. U toku ove godine preko 2000 Požarevljana na organizovanim akcijama dalo je krv.

Miroslav Stojadinović, godinama je dobrovoljni davalac krvi, a ovog ponedeljka je po 110 jubilarni put dao krv i još jednom pomogao nekome kome je ova dragocena tečnost potrebna. Prvi put je krv dao u srednjoj školi.

To je bilo prvi put daleke 1992. godine, kao srednjoškolac, završna godina. Probao, video da nije ništa strašno, nastavilo se 1993. godine nekoliko puta u vojsci i nakon toga do sada 27 godina bez prekida svake godine po četiri puta. I taj dugi niz godina skupilo se i danas je 110. jubilarni put davanja krvi“, kaže Stojadinović.

Kako navodi, osećaj da znate da ste nekome pomogli ili možda spasili život je jedinstven i pozvao je sve koji su u mogućnosti da odvoje 15 minuta i daju krv.

Foto: Boom93/M. Veljković – Miroslav Stojadinović, dobrovoljni davalac krvi

U početku tome nisam davao veliki značaj, nisam znao da mogu nekome da pomognem, ali kako godine prolaze video sam da mogu i lep je osećaj kada znate da nekome možete da pomognete“.

Nakon ovog jubileja, nastaviće sa ovom tradicijom dok god mu zdravstveno stanje to dozvoli.

Dokle god budem mogao, sve zavisi od mog zdravstvenog stanja, biću davalac krvi. Za sada sigurno do 65 godine i nadamo se da će biti još lepih jubileja kao što je danas“, zaključio je Stojadinović.

Inače, Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da su rezerve te dragocene tečnosti drastično smanjene i da trenutno raspolažu rezervama krvi samo za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata. Zbog toga su apelovali na građane svih krvnih grupa da, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, dobrovoljno daju krv.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend