Društvo

Kako je građansko merenje pokazalo prekomerno zagađenje vazduha u Požarevcu

Foto: Boom93/MMV
Beogradska otvorena škola organizovala je građansku mrežu za merenje kvaliteta vazduha. U Požarevcu su senzori za merenje PM čestica postavljeni u saradnji sa udruženjem „Sova“.

Senzori u Požarevcu postavljeni su početkom marta na dve pozicije u gradu i oni su pokazali prekomereno zagađenje PM čestica na tim lokacijama.

Kako se navodi u izveštaju Beogradske otvorene škole tokom merenja u martu i aprilu u Požarevcu prosečna vrednost PM 10 čestica iznosila je 94 µg/m3, dok je izmerena vrednost PM 2.5 čestice bila 54 µg/m3. Ti rezultati pokazuju da je skoro više od mesec dana vazduh u gradu bio prekomereno zagađen. Podsećamo da su granične vrednost PM 10 čestice 40 µg/m3, a  PM2.5 25 µg/m3.

Ana Berišić iz udurženja „Sova“, koja je partner u projektu Beogradske otvorene škole, smatra da su uzroci ovog zagađenja individualna ložišta.

„S obzirom da je po ovim merenjima Požarevac na četvrtom mestu po zagađenju, smatramo da su uzrok problema većim procentom individualna ložišta. Rešenje ovog problema jeste ubrzano širenje toplifikacione mreže, zamena i unapređenje individualnih ložišta i pošumljavanje. Ono što na nacionalnom nivou može da se uradi jeste postavljanje standarda za kvalitet prodaje komercijalnog uglja sa naznakom i insistiranjem na korišćenju kamenog uglja ukoliko domaćinstvo želi ugalj umesto peleta“ naglašava Berišić.

Na pitanje Boom93 da li po njenom mišljenju grad treba da subvencioniše zamenu kotlova, jer se u poslednje vreme usporilo sa širenjem toplifikacione mreže u gradu, Ana Berišić naglašava da lokalna samouprava treba da dodeli subvencije za zamenu kotlova na ugalj na kotao i na pelet, a takodje, smatra da treba uprostiti proceduru uvođenje centralnog grejanja i dodeliti subvencije za toplifikaciju.

Šta su PM čestice?

Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. U priordi su prisutne i manje od 4, 2.5 pa i 1 mikron. Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

„Imali smo konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine za zamenu kotlova u domaćinstvima, gde Grad Požarevac nije prošao konkurs, zbog nepotpune dokumentacije. To nije smelo da se desi. Uz taj konkurs postojao je i konkurs za pošumljavanje i zamenu kotlova u inventaru jedinica lokalne samourove“ ističe Ana Berišić.

Ana Berišić, predsednica udružanja „Sova“

Ona smatra da i sami građani mogu da doprinesu  smanjenju zagađenje vazduha u gradu.

„Građani mogu  aktivno da pomognu tako što će učestvovati u svakoj akciji, svim javnim pozivima i konkursima koje izdaju lokalne samouprave ili Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Građani moraju naterati nadležne da rade svoj posao zbog svoje dobrobiti. Ako ostanemo pasivni, samo će nama biti gore. Takođe, naše udruženje je tu da se zajedno bori sa građanima u cilju unapređenja života na teritoriji Požarevca. Takođe, gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi“ kaže Berišić.

Treba podsetiti da je u izveštaju za 2019. godinu Agencija za zaštitu životne sredine naglasila da je vazduh u Požarevcu bio prekomereno zagađen više od 90 dana.

Izveštaj Beogradske otvorene škole možete pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend