Društvo

Kako je Požarevac dospeo na mapu Evrope? (FOTO)

Foto: Boom93/M. Veljković
Za Požarevac jul je mesec u kome su se odigrala dva vrlo važna istorijska događaja.

Prvi događaj se odigrao 7. jula kada je Požarevac konačno oslobođen od Turske vlasti, a drugi možda i značajniji kada je grad stavljen na mapu Evrope.

Naime na današnji dan 1718. godine u reonu grada potpisan je mir između Turske i Austrije.

Istoričar Miroljub Manojlović je za dokumentarni film „Požarevac kroz vekove“  rekao da je ovaj mir proistekao iz rata koji su vodili Turska i Austrija na prostoru današnje Vojvodine.

„Austrijski vojskovođa Eugen Savojski je naneo tri velika poraza Turcima. Prvo kod Petrovaradina i Temišvara 1716. godine da bi sledeće godine Eugen Savojski potpuno potukao Turke kod Beograda. Posle velikih poraza Turska vojska se povukla, a Austrija je osvojila celu današnju Srbiju sve do Niša“ kazao je Manojlović.

Posle ovih poraza Turci su od Austrije bili primorani da zatraže primirije, koji su oni prihvatli. Kao posrednik u mirovnim pregovorima izabrana je Engleska.

Manojlović kaže da su se prvo vodili pregovori gde će se ovaj mirovni samit održati.

„Turske diplomate su predložile da se mirovni samit održi u Požarevcu što su sve druge strane prihvatile. Nakon izbora mesta konferencije povelo se pitanje da li Mletačka republika treba da učestvuje. Turska nije želela isprva da taj predlog prihvati pošto je Mlečanima nanela poraz i smatrala da je to pitanje zatvoreno. Ipak na insistiranje Austrije turski pregovarači su dopustili da se i Mletačka republika nađe na samitu“ istakao je Manojlović.

Glavno pitanje na mirovnom samitu je bilo ko će i koliko osvojenih teritorija zadržati.  Manojlović naglašava da je pobedio princip „Šta je ko osvojio on je to i zadržao“ što je odgovaralo Austriji, ali ne i Mletačkoj republici pošto je ona teritorije izgubila.

Kako je Požarevac izgledao 1718. godine

Požarevac je u vreme mirovne konferencije više bilo selo nego grad. Prema svedočenju tadašnjeg sekretara Mletačkog ambasadora u gradu se nisu nalazile velike zgrade gde bi mogle da se smeste brojne delegacije. Takođe tada nijedna zgrada nije odgovarala za same pregovore pošto su bile male.

„Pregovarači su se sastali na brdu Sopot i pošto u Požarevcu nije bilo odgovarajućih zgrada dogovoreno je da se pregovori održe pod šatorima. Glavni šator za pregovore nalazio se na zaravni kod današnjeg puta Požarevac – Ćirikovac. Glavni opunomoćnici Austrije su svoju delegaciju smestili u samom Požarevcu, dok se Turska delegacija nalazila u Kostolcu“ kaže Miroljub Manojlović.

Glavni pregovarači za Austriju bili su baron Van Talman i grof Virmont, dok su sa Turske strane pregovore vodili Ibrahim Aga i Mehmed Efendija. Interese Mletačke republike zastupao je Karlo Rucini, a kao posrednici  i medijatori bili su Engleski ambasador Robert Saton i Holandski grof Joak Kolijer.

Foto: Boom93/M. Veljković

Kako je izgledala Srbija nakon Požarevačkog mira?

Prvi sastanak između delegacija održan je 6. juna  i konferencija je trajala sve do 21. jula, kada je mir i sklopljen, održano je više konferencija. Kada je Požarevački mir potpisan on je bio na snazi u naredne 24. godine, odnosno do 1739. godine ili Beogradskog mira.

Miroljub Manojlović dodaje da je po ranije utvrđenom principu Austriji je pripao veći deo današnje Srbije.

„Celu teritoriju koju je Austrija okupirala simbolično je nazvala Kraljevina Srbija. Ona je osvojenu teritoriju podelila na distikte i okruge. Tako je pod Austrijom stvoren Požarevački distrikt koji je bio nešto veći od današnje teritorije Grada Požarevca. U gradu je ustanovljen centar za vojsku sa 200 do 300 vojnika. Srpski narod , posle dolaska Austije, nije dobio bolju situaciju i u mnogim slučajevima je došao u teži položaj, pošto je Austrija ustanovila veće poreze i takse. Ipak Austrijska civilizacija je donela neke druge tekovine na planu školstva. Iz tog vremena je zabeleženo da je u Požarevcu postojala jedna Osnovna škola koja je osnovana 1733. godine. Pored škole u Požarevcu postojale su samo tri takve škole u celoj Srbiji.“ rekao je Manojlović.

Požarevački mir predstavljao je evropski događaj i vrlo je bio bitan za sve ukupna kretanja u Evropi, jer je tada Austrija izbila u red najvećih sila. Potpisivanjem mira Požarevac je kao mesto ušao prvi put u evropsku istoriju.

Foto: Boom93/M. Veljković

Požarevac parkom na Tulbi obeležio potpisivanje mira

U okviru Narodnog muzeja Požarevac, formiran je 1972. godine etno park Tulba, sa ciljem da se na javnom mestu prikažu tradicionalne vrednosti narodne arhitekture Braničevskog kraja iz 19. veka i sastoji se od tri objekta: dvodelna i četvorodelna kuća i ambar za skladištenje žitarica. U sklopu parka se nalazi i replika šatora Požarevačkog mira.

U Požarevcu 2018. godine obeleženo 300 godina od potpisivanja mira

U spomen kompleksu „Požarevački mir“ na brdu Tulba je na današnji dan 2018. godine obeleženo 300 godina od potpisivanje mira . Tada su na svečanosti, pored funkcionera lokalne samouprave, prisustvovali su i Maja Gojković, koja je tada vršila funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, narodni poslanici kao i predstavnik Turkske ambasade.

Na svečanosti je nastupio gradski ženski hor „Barili“ koji je pored himne Srbije izveo i himne zemalja učesnika u potpisivanju Požarevačkog mira. Takođe nastupio je i simfonijski orkestar „Gvardia“ uz pratnju hora „Odjek“ iz Požarevca.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Savršeno napisano,Markoni, bravo,10+!!!

    Ponovo izuzetna lekcija iz istorije grada Požarevca,odlični podaci i informacije,odličan stručni saradnik, izuzetno edukativno!!! Hvala!!!

    • U Evropi vise ljudi zna za Pozarevac nego o Djokovicu,Mesiju I J.Karleusi.
      1.718 je najvaznije datum u istoriji Evrope

%d bloggers like this:
Send this to a friend