Društvo

Kako Požarevac planira da unapredi rodnu ravnopravnost u gradu?

FOTO: S. Lisac/Boom93
Gradsko veće Grada Požareva pozvalo je sve zainteresovane da se upoznaju sa tekstom nacrta Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti Grada Požarevca za period od 2022–2024. godine i daju predloge, sugestije i komentare.

Akcionim planom do 2024. definisano je šest ciljeva koji se odnose na poboljšanje ekonomskog statusa žena, poboljšanje zdravlja žena i pristupa zdravstvenim i sportskim sadržajima, kao i na ravnopravan odnos žena i muškaraca iz ruralnih područja.

Očekivani rezultati koji su navedeni u Planu jesu povećanje zaposlenosti žena na teritoriji Grada, povećanje opšte informisanosti građana o značaju rodne ravnopravnosti, smanjen broj slučajeva rodno zasnovanog nasilja, ekonomsko osnaživanje i podrška ženama u ruralnim sredinama, kao i obezbeđenje uslova za žene za bavljenje sportom.

“Sredstva za realizaciju mera i aktivnosti predviđenih Akcionim planom obezbediće se delom iz budžeta Grada Požarevca, delom iz sredstava donatora, uključujući i privatni sektor, kao i od međunarodnih partnera”, navedeno je u Akcionom planu Požarevca i dodaje se da se radna grupa prilikom planiranja oslonila na dobrovoljno učešće partnera u realizaciji programa, kao i na spremnost u lokalnoj zajednici da se postojeći materijalni resursi stave na raspolaganje Gradskoj upravi Grada Požarevca za određene aktivnosti.

Javna rasprava o Nacrtu održaće se u periodu od 14. do 20. aprila.

Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Gradskom veću Grada Požarevca na adresu elektronske pošte: uprava@pozarevac.rs ili poštom na adresu: Gradsko veće Grada Požarevca, Drinska broj 2, Požarevac, sa naznakom: „Za javnu raspravu Lokalnog akcionog plana.“

Po okončanju javne rasprave, Gradsko veće Grada Požarevca analiziraće sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i u roku od 10 dana od dana okončanja javne rasprave isti objaviti na internet stranici Grada Požarevca.

Opširnije o Programu javne rasprave možete pročitati OVDE.

Celokupan tekst Nacrta možete pogledati na sledećem LINKU.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend