Društvo

Kako su nam Prajd šetnja, MUP i Ana Brnabić pokazali da živimo u državi koje praktično i nema

FOTO: Printscreen/Euronews
Jučerašnja šetnja u okviru Evroprajda održana je uspešno, uprkos nekoliko incidenata koji su litijaši i antiglobalisti napravili na ulicama glavnog grada.

Advokat Vladimir Terzić navodi za Danas da je Srbija očigledno zemlja raznih pravnih i kvazipravnih mogućnosti.

– Sve je to posledica dugogodišnje koncentracije moći u rukama jednog čoveka, uz eroziju pravosudnih institucija i mirenje javnosti s tim. Zabrana ima smisla u državama u kojima se zakon poštuje bez obzira ko ga personalno primenjuje i prema kome. Naravno da je trebalo dozvoliti sva javna okupljanja, shodno zakonu, a onda obezbediti da se događaji ne preklapaju vremenski, i osigurati bezbednost svih učesnika – ističe Terzić.

Advokat Rodoljub Šabić smatra da kontradiktorni, i sa stanovišta opštih pravnih standarda potezi i odluke organa vlasti, uključujući i sud, imaju za jedini izvestan, neizbežan efekat – urušavanje autoriteta državne vlasti.

Kako dodaje, isto važi i za gotovo tragikomično promenjljive javno iznete stavove visokih predstavnika vlasti.

– Na primer, to da premijerka samo sat ili dva pošto je MUP zabranio šetnju na skupu učesnika Prajda lamentira nad diskriminacijom sopstvene ličnosti i poručuje učesnicima da im niko ne može zabraniti da šetaju, deluje krajnje cinično. Sve što se dešavalo samo je potvrda činjenice da nam država već poodavno ne funkcioniše u skladu sa unapred utvrđenim, poznatim pravilima upisanim u Ustav i zakone, nego kao nekakav provizorijum u kom je sve moguće jer sve zavisi od trenutno dominantne političke volje i procena najčešće volje jednog čoveka – ističe Šabić za Danas.

On dodaje da je dobro što, bez obzira na neke incindente, nije bilo stvarnih, opravdanih bezbednosnih razloga da se zabranjuje konzumiranje Ustavom zajamčenog prava na mirno okupljanje.

– Toga je, po svoj prilici i vlast bila svesna a njeni konvulzivni promenjljivi potezi bili su  pokušaj da se sedi na više stolica, da se s jedne strane koketira čak i sa ultra konzervativnim shvatanjima i snagama a s druge da se pokaže navodno prihvatanje savremenih, opšteprihvaćenih standarda ljudskih prava. U osnovi takvog ponašanja i politike je odsustvo stvarnih vrednosnih stavova, groteksno licemeran pragmatizam čiji jedini cilj je konstelacija koja omogućava održavanje na vlasti – naglašava Šabić.

Kako kaže, ne misli je da u ovoj  konkretnoj situaciji vlast uspela u tome.

– Naprotiv, ali to je samo njen problem. Ali, mislim da je nažalost “uspela” da još jednom uruši autoritet države i prava što je veliki i sve veći problem svih nas – zaključuje Šabić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend