Društvo Ekonomija

Kako su poslovala Javna preduzeća u trećem kvartalu?

Foto: R. Momirović
Pred odbornicima Skupštine grada naćiće se informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća.

Kako se navodi u ovom izveštaju tri javna preduzeća su ostvarila finasijske gubitke, dok su dva preduzeća poslovala sa dobitkom.

Baner Boom93 Android aplikacijaNovi gubitak „Vodovoda i kanalizacije“

Javno komunalno preduzeće „ Vodovod i kanalizacija“ je u trećem kvartalu tekuće godine poslovalo sa gubitkom.

Boom93/T.Spasojević

Kako se navodi u izveštajnom periodu ovo preduzeće poslovalo je sa gubitkom 12,5 puta većim od planiranog u iznosu od 29,5 miliona dinara, dok je dobitak iz finasiranja iznosio 4,9 miliona dinara. Za posmatrani period bio je planiran dobitak od 1 184 000 dinara, dok je u posmatranom periodu preduzeće ostvarilo gubitak u iznosu od 27 miliona dinara.

Kako se navodi u zaključku Gradske uprave JKP „Vodovod i kanalizacija“ je u izveštajnom periodu poslovalo sa gubitkom koji je veći od planiranog, takođe preduzeće je prekoračilo broj zakonski dozvoljenog broja angažovanih lica.

U trećem kvartalu „Parking servis“ u plusu

Javno komunalno preduzeće „Parkin servis“ je u trećem kvartalu poslovalo sa dobitkom.

Foto: Boom93/MMV

U pomenutom periodu poslovni prihodi preduzeća bili su viši od planiranih i iznose 62,7 miliona dinara, dok su poslovni rashodi 6,67% niži od planiranih i oni iznose 54,3 miliona dinara. Na kraju trećeg kvartala „Parking servis“ je poslovao sa dobitkom od 8 417 000 dinara.

U zaključku Gradske uprave se kaže da je poslovanje Javno komunalnog preduzeća „Parking servis“ smatra veoma uspešnim. Ostvaren je viši poslovni prihod o planiranog uz niže troškove, što je posledica iskorišćenosti svih kapaciteta u gradu.

„Komunalne službe“ ostvarilo gubitak niži od planiranog

Javno komunalno preduzeće „Komunalne službe“ je u trećem kvartalu tekuće godine poslovalo sa gubitkom.

nova mehanizacija JKP Komunalno
Foto/T.S. JKP Komunalne službe čišćenje grada

Kako se navodi u pomenutom periodu poslovni prihodi preduzeća su bili niži nego što je  planirano. Ovo preduzeće planirali su prihode od 308,4 milona dinara, dok je realizovano 293,4 miliona dinara. Poslovni rahsodi su ostvareni u nivou od 294 miliona dinara umesto planiranih 310 miliona dinara. Poslovni gubitak iznosi 533 000 dinara i niži je od planiranog za treći kvartal.

Kako se kaže u zaključku Gradske uprave JKP „Komunalne službe“ pokazuje tendeciju stabilnog poslovanja. Poseban problem je rast cena proizvoda nephodnih za poslovanja preduzeća, i da ovo javno preduzeće na kraju trećeg kvartala posluje u skladu sa Programom poslovanja za 2021. godinu.

„Ljubičevo“ umanjilo neto gubitak u odnosu na drugi kvartal

Javno preduzeće „Ljubičevo“ je i u trećem kvartalu poslovalo sa gubitkom.

Kako se navodi u izveštaju poslovni prihodi ovog preduzeća bilo su 40,6 miliona dinara od kojih veći deo od 25 miliona dinara potiče iz subvencija grada, dok ostatak čine sopstveni prihodi. Poslovni rashodi su takođe u okviru planiranih veličina i iznose 41,5 miliona dinara. Stoga je u ovom kvartalu ostvaren poslovni gubitak u iznosu od 832 000 dinara.

foto/ T.S. Ergela Ljubičevo

Gradska uprava je u svom zaključku kazala da je poslovanje preduzeća u prethodnom periodu obavljeno po planu i programu poslovanja za tekuću godinu. Ostvareni gubitak je realan u ovom periodu zbog sezonskog karaktera posla i očekuje se da će biti nadoknađen tokom narednog perioda, čak se očekuje i pozitivan rezultat.

Dobitak „Toplifikacije“ 71% više od plana

Javno preduzeće „Toplifikacija“ je u trećem kvartalu poslovalo pozitivno.

U pomenutom periodu poslovni prihodi preduzeća realizovani su na nivou od 93% odnosno 420 miliona dinara umesto planiranih 450 miliona dinara. Poslovni rashodi su realizovani 75% ili 258,8 miliona dinara u odnosno na planirane. Preduzeće je treći kvartal završilo sa netom dobitkom u iznosu od 171 114 000 dinara, što je 71% više od plana.

Boom 93

U zaključku Gradske uprave se navodi da ovo preduzeće stabilno posluje, ali dodaje se da su potraživanja na visokom nivou kako redovna tako i na ispravci  vrednosti potraživanja, te će u narednom ovo preduzeće preduzeti zakonske mere radi naplate. Preduzeće je prekoračilo broj zakonski dozvoljenog broja angažovanja lica.

O ovim izveštajima odbornici će raspravljati na sednici koja je zakazana za sredu 22. decembar.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend