Društvo

Kako upisati dete u privatni vrtić – Zahtevi za odbijenice kreću od 10. jula

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Zahtev za odbijenice za decu koja nisu primljena u državni vrtić roditelji mogu podići od 10. jula u predškolskoj ustanovi Ljubica Vrebalov u Požarevcu.

Direktorka PU “Ljubica Vrebalov” u Požarevcu,  Tanja Lončar rekla je da trenutno u Požarevcu postoji pet privatnih vrtića koje subvencioniše grad, a u Kostolcu jedan.

“Deca koja nisu primljena u državni vrtić moći će da se upišu u privatni po istoj ceni od 3800 dinara.  Grad subvencioniše ostatak od 80 %, ” rekla je Lončar u izjavi za Boom 93 i dodala da je potrebno doći u upravu predškolske ustanove u Požarevcu i podneti zahtev za odbijenice za decu koja su se našla ispod crte, odnosno nisu primljena u državni vrtić.

Odbijenica je potvrda da dete nije upisano u državni vrtić, a kojom roditelji mogu da upišu dete u neki od privatnih vrtića koje subvencioniše Grad Požarevac.

Oko 320 dece iz Požarevca, Kostolca i Lučice  primljeno je u državne vrtiće, dok je 173 ostalo ispod crte.

“Ima mesta za svu decu u privatnim vrtićima”, naglasila je Lončar.

Podsetimo, Grad Požarevac je pre tri godine uveo subvencionisanje privatnih vrtića za decu koja nisu prošla na konkursu za državni.
Roditelji sami biraju jedan od pet privatna vrtića na osnovu lokacije, usluge ili sadržaja koje obdanište može da ponudi, broja dece u grupama, obrazovnog programa odnosno potrebama dece.

Kako bi roditelj mogao da upiše dete, najpre iz predškolske ustanove treba da preuzme odbijenicu ili potvrdu sa kojom odlazi u predškolsku ustanovu koju Grad subvencioniše i tamo zaključuje ugovor o boravku deteta.
Roditelji najpre moraju da popune zahtev za odbijenicu u predškolskoj ustanovi. Nakon razmatranja zahteva, direktorka ove ustanove potpisuje odbijenicu koju roditelji mogu preuzeti u ustanovi vrtića. Odbijenica koja se dobije prvi put za dete, koje ne prođe u državnom vrtiću važi za ubuduće, tako da roditelji ne moraju svake godine da traže odbijenicu ukoliko ponovo ne prodju u državnom vrtiću.

U ovom trenutku postoje pet privatnih vrtića u subvenciji grada u kojima je cena usluga vrtića ista kao i u državnim.

“Zdravo dete”, “Liliput 012”, „Sova” i “Blue Bunny” i „Savolino“