Društvo

Kako vrtići postupaju kada se neko od dece u grupi zarazi koronavirusom?

Foto: Boom 93/ilustracija
Da li u vrtićima ima obolele dece i na koji način se u predškolskim ustanovama postupa kada se u jednoj grupi javi dete koje je pozitivno na koronavirus? Boom93 je proveravao na koji način se u ovakvim situacijama postupa u predškolskoj ustanovi „Ljubica Vrebalov“.

Tanja Lončar, direktorka ove ustanove kaže da do sada nisu imali decu koja su bila pozitivna na koronavirus.

Do sada nismo imali pozitivno nijedno dete, tako da nismo ni postupali po određenim protokolima“.

Dodaje da bi se u tom slučaju ustanova najpre obratila Zavodu za javno zdravlje.

U tom slučaju bi kontaktirali Zavod i na osnovu njihovih preporuka bi dalje postupali. Nakon toga obavestili bi roditelje cele vrtićke grupe da obrate pažnju i verovatno kako nam Zavod da dalje preporuke tako bi postupali“, navodi Lončar.

Iz požarevačkog Zavoda za javno zdravlje navode da procedure u ovakvim slučajevima postoje, ali ne preciziraju na koji način se postupa.

Što se tiče manjih grupa trebalo bi sva deca da idu u karantin, a što se tiče većih vrtićkih grupa najpre se treba upoznati sa situacijom na terenu pa onda videti kako postupati. Kako je cilj da se spreči prenošenje virusa trebalo bi te grupe gde ima pozitivne dece zajedno sa vaspitačima epidemiološki obraditi i onda preduzeti mere“, navodi za Boom93 Milorad Sarić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Da li postoji jedan protokol na osnovu kog postupaju sve predškolske ustanove ili se postupci razlikuju po lokalnim samoupravama Boom93 nije uspeo da sazna od nadležnih, pa se postavlja pitanje da li treba čekati da se neko od dece u vrtićima zarazi da bi se tada odlučilo na koji način i kako će se ponašati roditelji i deca koja su bila u kontaktu sa zaraženim detetom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • vaspitačice i prateće osoblje ima da rade dok ne padnu,svaka im čast sta sve preživljavaju a bogami traje već duže vreme ova Korona,ajmo Oktobarsku nagradu da ponesu i neka para da im se dodeli ionako vraćate pare za Bg

  • Bravo za vrtiće koje su radili i kad škole nisu. Svakako zaslužuju nagradu kao i medinski radnici iz Kovid ambulante.

%d bloggers like this:
Send this to a friend