Društvo

Kakvu vodu piju građani okruga?

FOTO: Boom93/R. Momirović
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je godišnji izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće iz javnih vodovoda.

Prema ovom izveštaju za 2020. godinu u Srbiji gotovo 700 000 ljudi živi u gradskim naseljima sa neispravnom pijaćom vodom.  Voda iz gradskih vodovoda je za 2020. godinu ocenjena kao mikrobiološki neispravna u 14 mesta, dok je 12 gradskih vodovoda imalo fizičko-hemijski neispravne uzorke.

Čak 21 grad u Srbiji nije imao ispravnu vodu – ni mikrobiološki, ni fizičko-hemijski. Vojvodina stoji najgore – od ukupno 47 gradskih naselja sa neispravnom vodom, 29 je u Vojvodini.

Kakvo je stanje u Braničevskom okugu

U Braničevskom okrugu analizirani su uzorci iz 7 opština, Grada Požarevca i iz Gradske opštine Kostolac.

Prema izveštaju instituta u Gradu Požarevcu, Gradskoj opštini Kostolac i u još četiri opštine voda je u 2020. godini okarakterisana kao ispravna, dok je u tri opštine tokom prošle godine voda u većini slučajeva bila neispravna.

U Požarevcu je tokom 2020. godine samo  0,7% uzoraka vode bilo fizičko – hemijski neispravno, dok je 1,3% uzetih uzoraka bilo mikrobiološki neispravno. Uzorci vode uzeti u Gradskoj opštini Kostolac bili su fizičko – hemijski neispravni u 1,9% slučajeva, dok su uzorci vode bili mikrobiološki neispravni u samo 0,4%.

U opštini Kučevo nije bilo fizičko – hemijski neispravnih uzoraka vode, dok je u 1,9% bilo mikrobiološki neispravnih uzoraka.

pek Kučevo
Foto/T.S. reka Pek Kučevo

Opština Veliko Gradište može da se pohvali da je u prošloj godini imala zdravu vodu za piće. Kako je navedeno u izveštaju 0,7 % uzoraka vode bilo je fizičko – hemisijski neispravno. Takođe, u ovoj opštini 0,7% uzoraka bilo je mikrobiološki neispravno.

I u opštini Golubac su rezultati vode za piće bili dobri. Od svih uzetih uzoraka 2% bilo je fizičko – hemijski neispravno, dok je i 2% bilo mikrobiološki neispravno.

Opština Malo Crniće je tokom 2020. godine imala najkvalitetniju vodu za piće u Braničevskom okrugu. Tokom 2020. godine u ovoj opštini nije zabeleženo zagađenje vode.

Građani tri opštine u okrugu imali neispravnu vodu

Kako se navodi u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije građani u opštinama Petrovac na Mlavi, Žagubica i Žabari imali su tokom prošle godine neispravnu vodu za piće.

U opštini Petrovac na Mlavi je 8% uzoraka vode bilo mikrobiološki neispravno, dok je u fizičko – hemijskom apsektu voda bila zdrava.

laboratorija test covid
foto/T.S laboratorija

Građani Žagubice su tokom 2020. godine imali  mikrobiološki neispravnu vodu u 10% uzoraka, dok je u fizičko – hemijskim merenjima voda bila zdrava.

Najgoru vodu za piće u okrugu imali su stanovnici opštine Žabari. Kako se navodi u izveštaju Instituta čak u 79% uzetih uzoraka vode, u ovoj opštini, bilo je fizičko – hemijski neispravno, dok je voda bila mikrobiološki ispravna.

Ko radi analize pijaće vode u Požarevcu?

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je krajem jula uspešno sprovela Javnu nabavku za usluge uzorkovanja i analize vode za piće i otpadnih voda.

Ovo javno preduzeće je ugovor je dodelio Zavodu za javno zdravlje iz Požarevca, a ugovor je potpisan na 5 000 000 dinara bez PDV-a.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend