Društvo

Karcinom dojke-Vrlo je važan redovan pregled

Radiolog Magdalena Radović izjavila je u Danu uživo, govoreći o karcinomu dojke, da je "ishod odličan kada se karcinom otkrije na vreme". "Vrlo je važno da se pacijentkinje redovno pregledaju, po određenom kalendaru. Princip tih preventivnih pregleda je baziran na činjenici da ne postoji faktor ili skup faktora rizika koji mogu da utiču na pojavu karcinoma dojke. Većina žena nema ama baš nijedan faktor rizika, čak 85 odsto. Cela populacija treba da bude podvrgnuta tim periodičnim pregledima, koji treba da se vrše po kalendaru, na odgovarajućim mašinama i kod doktora radiologa koji se bavi isključivo dijagnostikom dojke", kaže ona.

Prema njenim rečima, dve godine pandemije su ostavile ozbiljne posledice na sve aspekte društva i života, posebno na dijagnostiku, terapiju i na praćenje pacijenata obolelih od karcinoma dojke.

„Manifestovalo se time što je skrining potpuno obustavljen u celom svetu, to je vodilo smanjenju novootkrivenih karcinoma svih tipova, što ne znači naravno da ih nije bilo. Najviše se to manifestovalo kada je karcinom dojke u pitanju, čak 52 odsto. Osim toga, odlagane su terapije, modifikovani tretmani, hirurške operacije, pacijenti se nekad nisu ni javljali na preglede…“, kaže ona.

Dodaje da je manje otkrivenih karcinoma dojke bilo onih koji su rani, a više uznapredovalih.

„Sve ono što mamografija predstavlja kao zlatni standard u prevenciji i ranoj dijagnostici, jer mamografija zaista spašava živote, smanjuje mortalitet na 43 odsto, sve je to poremećeno sa ove dve pandemijske godine, zato što se nije postiglo ono što je mamografiji cilj. I to, smatra se, pošto su rađena opsežna istraživanja, da će uticati na umiranje od ovih bolesti zbog odlaganja terapije, dijagnostikovanja, smatra se da će biti jedan odsto više umrlih u narednih 10 godina, to je 10.000 ljudi, to je značajan podatak, kažu da će pik biti u naredne dve godine. Zvuči apokaliptično, ali to je nama opomene, da se što pre treba vratiti punim kapacitetima skriningu“, kaže ona.

Smatra da je period koji sledi „mnogo izazovniji i zahtevniji“.

„Kada se radno otkrije, mamografija je zlatni standard, kada se karcinom otkrije na vreme, ishod je odličan, šanse za izlečenje su 99 odsto. Sve naniže, sve uznapredovalo, ishod je nepovoljan i nepredvidiv. Vrlo je važno da se pacijentkinje redovno pregledaju, po određenom kalendaru“, kaže ona.

Ističe da skrining obuhvata žene od 50 do 69 godina.

„Mamografije se rade na dve godine. SAD savetuju da se mamografija počne raditi od 40. godine, svake godine, u tom periodu ako se otkrije karcinom, on je agresivan, i ne treba propustiti taj period da se žena spasi ako je moguće“, kaže ona.

Kaže da se postavlja pitanje šta raditi sa ženama ispod 40 godina.

„Do 40 godina se radi ultrazvuk jednom godišnje. Princip tih preventivnih pregleda je baziran na činjenici da ne postoji faktor ili skup faktora rizika koji mogu da utiču na pojavu karcinoma dojke. Većina žena nema ama baš nijedan faktor rizika, čak 85 odsto. Cela populacija treba da bude podvrgnuta tim periodičnim pregledima, koji treba da se vrše po kalendaru, na odgovarajućim mašinama i kod doktora radiologa koji se bavi isključivo dijagnostikom dojke“, kaže ona.

Kaže da statistika jasno govori da je Srbija vicešampion u umiranju od karcinoma dojke.

„Crnogorke su prve. To neslavno drugo mesto zaslužujemo jer se ne javljamo na vreme, ne pregledamo se… Ne treba to da bude privilegija žena u gradovima, govorilo se o tome da zdravstveno osiguranje i zdravstvene suluge približimo ženama u ruralnim područjima“, kaže.

Ističe da „ako neko ne želi da se pregleda, vi ga ne možete naterati“.

„Treba pričati o tome da karcinom nije stigma, nije sramota. Da se ne lečimo kod kuće, da se ne previjaju bokvice, da ne očekujemo da će to da nestane i da se kod lekara ode kad se ništa ne pipa, tada smo mi lekati najzadovoljniji, i sistem“, kaže ona.

U znak podrške ženama koje se bore protiv raka dojke Jelena Mašić Stepanović iz Požarevca podelila je svoju priču o tome kako se suočila sa dijagnozom koju su joj lekari saopštili. Pogledajete na LINKU.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend