Društvo

Katastar ponovo radi u Požarevcu i Braničevskom okrugu

FOTO: Boom93/R. Momirović
Više od 80 odsto od ukupnog broja službi za katastar je ponovo funkcionalno, nakon računarske sabotaže koja se dogodila 14. juna, saopštio je Republički geodetski zavod.

Građani, kako navodi RGZ, mogu da zakažu termine i podnesu svoje zahteve u vezi sa nepokretnostima u svim opštinama Braničevskog okruga, uključujući i grad Požarevac.

RGZ navodi da su, prema planu faznog uspostavljanja sistema, završetak testiranja i puštanje u rad preostalih službi u punom kapacitetu previđeni do kraja nedelje.

„Podsećamo građane da sve državne institucije imaju obavezu da, putem magistrale državnih organa, digitalno obave uvid u podatke lista nepokretnosti i da u te svrhe nije neophodno da građani samostalno pribavljaju taj dokument. Ukoliko, ipak, postoji potreba za listom nepokretnosti u papirnom obliku, apelujemo na građane da taj dokument pribavljaju kod javnih beležnika i geodetskih organizacija“, ističe se u saopštenju.

RGZ navodi i da su, tokom prve nedelje funkcionisanja nakon sajber napada, operateri Info centra obavili 3.020 telefonskih razgovora sa korisnicima, sa vremenom čekanja kraćim od 30 sekundi.

„Putem čet aplikacije ‘RGZ Onlajn podrška’ ukupno 1.100 građana je momentalno dobilo odgovore i informacije koje su im bile potrebne. Posredstvom digitalnog servisa eZakazivanje, tokom prva dva dana od kako je ponovo počeo sa radom, zakazana su 1.174 šalterska termina. Podsećamo građane da zakazivanje termina za sastanak sa službenikom katastra nije omogućeno sve dok se ne otklone bezbednosni rizici i pretnje po pravnu sigurnost i pozivamo ih da sve primedbe Republičkom geodetskom zavodu dostave pisanim putem“, ističu u RGZ.

Podsetimo, sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) zatražili su u otvorenom pismu od direktora te institucije Borka Draškovića, a povodom hakerskog upada u sistem, da odgovori da li su korišćeni besplatni i jeftini zaštitni programi i da li su softveri koji su plaćeni milionima evra imali u svom sastavu i adekvatne zaštite, piše N1.

„Priča o brojnim servisima koji su na platformama RGZ je zaista odvlačenje pažnje sa krucijalnih pitanja, a ona se tiču najznačajnijeg dela RGZ – baze katastra nepokretnosti. Pored toga, otvoreno je i pitanje bezbednosti i zaštite svih softvera, servera, kao i personalnih radnih stanica na kojima poslove obavljaju zaposleni službenici“, ukazuju sindikati.

Kako ističu, ono što je lako zaključiti jeste da su programi zaštite i antivirusi koji su instalirani bili neadekvatni i nedovoljni da zaštite ceo sistem, a pitanje je da li je na bezbednost sistema uticala činjenica da su softvere izrađivale IT kompanije iz nekih susednih zemalja, iako je Srbija lider u ovom delu Evrope u oblasti informacionih tehnologija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend